internetový armádní magazín

Vývoj laseru HEL TVD připadl alianci Lockheed Martin - Dynetics

18.05.2019 10:55

Aliance amerických společností Dynetics a Lockheed Martin získala v rámci soutěže HEL TVD (High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator) zakázku na vývoj mobilního laserového systému pro americkou armádu.

Minulý rok uzavřelo americké ministerstvo obrany smlouvy se společnostmi Raytheonem a Lockheed Martin - Dynetics na vývoj mobilní laserové jednotky postavené na nákladním vozidle FMTV. Nyní bylo oznámeno, že finální smlouva na vytvoření pracovního prototypu byla podepsána s aliancí Lockheed Martin - Dynetics.

              představa o laseru HEL TVD podle vývojářů společnosti Dynetics / foto: Dynetics / FU

                   

Vítěz získal zakázku v hodnotě 130 milionů dolarů, na základě které musí během tří let vytvořit 100 kW plnohodnotný laserový systém. Od roku 2022 má americká armáda začít tento systém testovat a rozhodnout o sériové výrobě.

Americká armáda již mnoho let financuje vývoj laserových zbraní a pravidelně testuje různé vzorky. Spolu s růstem schopností laserových systémů rostou i nároky armády. Programu HEL TVD předcházel program laseru HEL MD.

Klíčovým rozdílem mezi HEL TVD a HEL MD je několikanásobné zvýšení výkonu při podstatném zmenšení celkové velikosti systému. Namísto těžkého nákladního vozu HEMTT (Expanded Mobility Tactical Truck) se plánuje použití kompaktnější rodiny středních taktických vozidel (FMTV). Podle požadavků armády musí být zařízení HEL TVD zcela soběstačné, vybavené systémy pro detekci, zaměřování a ničení vzdušných cílů - především UAV a protizemních raket. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Vývoj laseru HEL TVD připadl alianci Lockheed Martin - Dynetics

Datum: 20.05.2019

Vložil: Alex

Titulek: .

A aké prepočty si to robil? Lebo ja som nikdy nebol dobrý v matematike.

Datum: 21.05.2019

Vložil: Dzin

Titulek: Re: .

Mám knížku s obrázky a výpočzy a tak si myslím, že by to mohlo fungovat. Pár svých teoretických úvah a teorií mám na palbě (hlavně o tankové technice).

Datum: 20.05.2019

Vložil: Dzin

Titulek: Laser

Umím si to představit namontované i na IFV Puma. Podle mých propočtů by to šlo.

Datum: 21.05.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: Laser

na Boxeru už laser byl zkušebně osazený, byť slabšího výkonu. U něj je ale skvělé, že se dá odepnout celý zadní modul a vyměnit za jiný - na zkoušky a testy asi hodně vhodné.

Záznamy: 1 - 4 ze 4

Vyhledávání