internetový armádní magazín

Vrtulníky AH-1Z a UH-60M pro českou armádu

07.05.2019 09:20

Americké ministerstvo zahraničních věcí schválilo prodej čtyř (!) bitevních vrtulníků Bell AH-1Z do České republiky. V připojeném, typicky americkém, "povídání" o důvodech se uvádí, že navrhovaný prodej vrtulníků má podpořit zahraniční politiku a národní bezpečnost Spojených států, a to tím, že pomůže zlepšit bezpečnost partnera NATO, který je důležitou silou pro zajištění míru a stability v Evropě. Navrhovaný prodej má podpořit potřebu České republiky na vlastní sebeobranu a podporu obranných cílů NATO (zdá se, že současný svět a život v něm se opravdu stává humoristickým časopisem).

                                                  AH-1Z / foto: USMC / Jamean Berry / PD

 

Česká republika podle americké zprávy požádala o zakoupení čtyř plně vybavených bitevních vrtulníků AH-1Z a (zatím) čtrnácti řízených střel AGM-114 Hellfire. Celková odhadovaná cena zakázky je 205 milionů dolarů.

Spolu se schválením prodeje čtyř bitevních vrtulíků AH-1Z byl také schválen prodej dvanácti víceúčelových vrtulníků UH-60M Black Hawk a jejich vybavení za odhadovanou cenu 800 milionů dolarů. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Vrtulníky AH-1Z a UH-60M pro českou armádu

Datum: 07.05.2019

Vložil: hujer

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: nesmysl

Kravina a ty to víš. To vše za mnohem lepší cenu a v některých ohledech i sofistikovanější vybavení může nabídnout Rosoboronexport v rámci modernizaci či zcela novovýrobu. Říká se tomu Mi-35M. Ovšem. Jasné je to politicky neprůchodné.

Datum: 08.05.2019

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesmysl

Rusové, pominu-li to, že kupovat něco od nepřítele je nesmysl, nemají co se týče vrtulníků nic co by bylo sofistikovanější než je západní konkurence. Koncepce Mi 24 byl od počátku omyl.

Datum: 08.05.2019

Vložil: hujer

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesmysl

nepřítel který není nepřítelem. Ale MUSÍ být nepřítelem za každou cenu !!! Jasné rozumím tvrdí to náš dnešní ochránce velký bratr šéfík. To není pravda. Koncepce Mi-24 je diskutabilní s ohledem na plnění úkolů a potřeb. Pro dnešní tzv. protiteroristické operace omylem jistě není.

Datum: 08.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re:připadá mi že NESHER, FRANTA

aj musí dostávat nějaký vedlejšák přímo z US jinak ty jejich názorty nejsou snad možné....budˇto jsou provokatéři nebo tomu opravdu věří co píší a to by bylo velmi smutné

Datum: 08.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re:připadá mi že NESHER, FRANTA

Prave naopak, Omny. Ked si clovek precita par tvojich prispevkov, tak nadobudne dojem, ze to nemozes mysliet vazne a robis to len preto, ze si za to plateny. Po chvili je vsak jasne, ze nie si. Nikto by ti neplatil za tak primitivne komentare a pokusy o prorusku propagandu.

Datum: 07.05.2019

Vložil: Tragikomedian

Titulek: helikopter

Tradá nuž další politický bussines obchod a poníže prokázání vzadkulezectví současného státu. Vše bylo jasné po důrazné nabídce a významného pokývání české delegace vedená naším ministerským předsedou v Bílém domě. Naší evropští partneři by nám poskytli jistě lepší nabídku ne jen po technické otázce, ale mi prokazuje loajalitu, kdo na tom získá je otázkou. A kupovat moderní verzi muzeální AH-1 k nahrazení další historické ikony Mi-24 to je jako s výměnou názvů ulic neb bourání soch a stavění jiných. Tohle NÉ. To NÉ

Datum: 07.05.2019

Vložil: Martin

Titulek: Re

Myslím, že dobrá kombinace. Jen ty počty.. Pokud se v budoucnu nakoupí další Cobry, tak v pohodě, ale jinak kupovat čtyři bitevní vrtulníky nemá smysl,letuschopne budou vždy dva tři kusy, takže jejich využití bude celkem sporné. To už větší smysl by mělo 10 UH-60 a 6 UH-1.

Datum: 08.05.2019

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re

Ony ty 4 Vipery jsou jen začátek. Aby se nestratila schopnost provozovat bitevní helikoptéry po vyřazení Mi 24. Jak by se vyřazovali Hindy, tak by se dokupovali další. A samozřejmě i další Venomy. Za mě super tandem. Ještě k nim pořídit pár Chinooků až skončí Mi 171 a je vystaráno. Lepší než ověsit Blackhawky protitankovýma raketama a používat je jako bitevní.

Datum: 07.05.2019

Vložil: Erazim

Titulek: Aj UH-1Y

V rámci FMS bol schválený aj predaj 12 UH-1Y.
To je len LOA - "nákupný zoznam." ČR si vyberie čo bude chcieť (čím vôbec nehodnotím zmysluplnosť týchto nákupov...)
https://www.dsca.mil/major-arms-sales/czech-republic-uh-1y-utility-helicopters

Datum: 07.05.2019

Vložil: Molle

Titulek: Je

to takový kočkopes.
UH-60 mají armady v okolí,UH-1Y nikdo.Bitevniky gut,ale nebudou zase kompatibilni s UH-60.

Datum: 07.05.2019

Vložil: Jendar

Titulek: super

Je dobře, že budeme mít čistokrevné bitevníky, ne nějaké militarizované civily. Cenu neřeším, nic jiného, čistě vojenského, k dispozici nebylo a na Apache asi nemáme. Za mě dobrý. Už se těším, až se na ně půjdu někam juknout.

Datum: 07.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: no že jsi mamlas víme

nechápu z čeho se raduješ, z techniky původu ze 70-80. let?? a to je chyba že cenu neřešíš, protože je to hlavně o ceně, protože tyhle vrtulníky nejsou o nic lepší než MI 171S nebo MI 28

Datum: 07.05.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: no že jsi mamlas víme

A ty sa preco radujes z noveho Mig-35, ktoreho pôvod je rovnako z rokov 70-80?

Datum: 07.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: no že jsi mamlas víme

tak jednak se z něho neraduji, protože ho nemáme, ale jde o tu cenu. Mig-35 vyjde celkově 2x méně než F-35 nebo i F-16 Viper a o to tu jde. Prostě armáda by měla nakupovat jako správný hospodář a né předražené křápy.

Bohužel US zkušenosti u nás jsou velmi špatné ....US nás chtějí jenom natáhnout, okrást o nic jiného jim nejde

Datum: 07.05.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: no že jsi mamlas víme

A proto ty Migy zákazníci vyřazují, nebo rovnou vracejí dodavateli...

Datum: 07.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: no že jsi mamlas víme

tak ano obvykle 30 let staré stroje se většinou vyřazují máš recht to platí i pro tvé oblíbené F-16, které se ve velkém vyřazují...jenom my vysvětli ty mamlasi, proč takový velký US-vlezdoprdelka Polsko ty MIg29 hned nevyřadil (jako my) a používáje dodnes? trošku ti ta tvá teorie teď zahaprovala že.....a když už to udělali i poláci tak to je co říci o))

Datum: 07.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: proboha jen to ne, tyhle staré předražené křápy

když už tak evropský výrobek......ale to je zase nekoncepce naší armády. Jednak máme velmi slušné ruské vrtulníky a i by se dališ nakoupit levně. A za druhé jedno výběrko už proběhlo a přihlásily se tam nesourodé vrtulníky....

Když už tak můžeme koupit mnohem levnější než US AW 139, útočné H145M a H225M - to koupili Maďaři!, to by byla ideální kombinace

Datum: 07.05.2019

Vložil: Peter

Titulek: Re: proboha jen to ne, tyhle staré předražené křápy

Suhlas. Dodam len tolko: CSG manipuluje aj s politikmi v CR a nie len v SR. Len aby ste "nahodou" nedostali tiez iba generalkovane UH-60M.

Datum: 07.05.2019

Vložil: Northon

Titulek: Re: Re: proboha jen to ne, tyhle staré předražené křápy

Odkiaľ berieš že Slovensko ma generalkované UH-60 ?Ja som o takom niečom nikdy nepočul a to mam info z prvej ruky.

Datum: 07.05.2019

Vložil: OMny

Titulek: nechci malovat čerta na zeD stěmi vašemi Vipery

ale moc bych za to nedal, že slovenské F-16V budou také vygenerálkované, dostanete něco jako když ALžírsko Mig-29 SMT.
S ničím lepším nepočítejte.....

Datum: 07.05.2019

Vložil: Northon

Titulek: Re: nechci malovat čerta na zeD stěmi vašemi Vipery

Myslieť si môžeš čo len chceš ale to sú iba tvoje a Petrove dohady. Môžem ta ubezpečiť že fakty sú také ako som napísal. Ono je to jednoduché. Namiesto konšpirovania stačí ísť napríklad na SIAF a priamo sa opýtať pilotov ako to je.

Datum: 07.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: na hodlá US vyrobit pro svou AIR FORCE

nové F16? pokud né tak se vžij do jejich situace, že vám dají nějaké zakonzervované v novém kabátu. Když to zjednoduším tak F-16 Viper je stará dobrá F-16 s novějším radarem

Datum: 07.05.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: na hodlá US vyrobit pro svou AIR FORCE

Ty seš stejnej zoufalec, jako ten Puťkův poradce, co tvrdí, že nový Ukrajinský prezident bude nahrazovat ukrajinské Rusy Židy...:-D
Vy Rusáci fakt žijete v podivném světě mýtů a bylin.

Datum: 09.05.2019

Vložil: Peter

Titulek: Re: nechci malovat čerta na zeD stěmi vašemi Vipery

Jasne hlavne ze fabrika sa presúva do iného štátu v Amerika koli tomu dodanie 2023 a ináč rusaci tiež pekne odrbkavaju keď motor podľa papierov na mig 29 je new a príde repas ale love chcú ako za new

Datum: 07.05.2019

Vložil: Peter

Titulek: Re: Re: Re: proboha jen to ne, tyhle staré předražené křápy

Vraveli mi to minimalne dvaja ex prislusnici OSSR priamo z Presova. Tym nezhadzujem tie stroje ale ked uz, tak mali byt kupene radsej nove. Ide predsa o investicie do buducna na dlhe roky. Uz ani nehovorim o tom ze na zaciatku ani nemali k dispozicii potrebne nahradne diely a kanibalizovali druhu masinu. Pripomina to uroven devedesiatych rokov.

Datum: 07.05.2019

Vložil: Northon

Titulek: Re: Re: Re: Re: proboha jen to ne, tyhle staré předražené křápy

Tebe čo kto vravel ma nezaujíma. Ja tiež poznám kopec tých ex príslušníkov a môžem ta ubezpečiť že o tom vedia úplne vieš čo. Fakt je taký ako som napísal. Nebudem sa rozpisovať aby som nikoho nepoškodil. Ty si ver čomu chceš. Problém s logistikou bol problém nasej armády a nie americkej. A posledná vec. Nechápem logiku prečo by to tak predávali. To že to robia Rusi neznamená že to tak robia aj Američania.

Datum: 08.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: proboha jen to ne, tyhle staré předražené křápy

Peter, preco klames? Nikto pricetny, kto bol v OSSR by nesiril taketo nezmysly. Black Hawky su novo vyrabane a postupne dodavane. Preto ich este stale nemame vsetky

Datum: 10.05.2019

Vložil: Peter

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: proboha jen to ne, tyhle staré předražené křápy

Nie je mi jasne prečo by sme sa tu mali urážať. Len som prezentoval informáciu ktorú mám. Nikoho nenútim tomu veriť. Som v letectve dosť dlho aby by niekto skakal po hlave len preto že to jeho egu nevyhovuje. Ale inač v pohode. Peace.

Datum: 13.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha jen to ne, tyhle staré předražené křápy

Nuz, neviem, cim presne som ta urazil. Tym, ze som sa spytal, preco klames? A co ine som sa mal spytat, ked rozsirujes take ocividne bludy.
SR si objednala nove vrtulniky, za tie sme aj zaplatili a tie postupne z vyrobnej linky dostavame. Tvrdi to vyrobca, tvrdi to nase letectvo a taktiez aj samotni piloti. Len ty mas informaciu, ze tomu tak nie je. Samozrejme, ze to nemas ako dokazat. Ale podla teba to len "nevyhovuje mojmu egu". :-)

Záznamy: 51 - 79 ze 79

Vyhledávání