internetový armádní magazín

Vrtulník MH-60R Seahawk rozšiřuje své schopnosti

14.05.2019 13:40

Vrtulníky MH-60R Seahawk (protiponorková úprava vrtulníku UH-60 Black Hawk) budou moci zasáhnout povrchová plavidla ze vzdálenosti až 185 km. Firmy Raytheon a Kongsberg nedávno společně představili protilodní modifikaci tohoto vrtulníku nazvanou MH-60 Romeo.

Hlavní výzbrojí MH-60 Romeo jsou dvě protilodní řízené střely NSM s dosahem až 185 km.

Protilodní řízená střela NSM (Naval Strike Missile) byla vyvinuta norskou společností Kongsberg Defence & Aerospace, a v roce 2007 vstoupila do služby u norského vojenského námořnictva. Střela je podzvuková, vybavena letovým proudovým motorem TRI-40. Její délka je 4 m a celková hmotnost větší než 400 kg. Nesená bojová bojová hlavice má hmotnost 120 kg. Střela NSM je testována americkým vojenským námořnictvem a byla již objednána polskými a malajskými ozbrojenými silami. Militarybox, CC BY-SA

                                  maketa MH-60 Romeo / foto: Kongsberg / defence-blog / FU

 

Diskusní téma: Vrtulník MH-60R Seahawk rozšiřuje své schopnosti

Datum: 15.05.2019

Vložil: bog

Titulek: och boše boše...

zase ten pajác

Datum: 15.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: no a?

No a co, ze americky vrtulnik by mohol znicit lod na 185 km? Rusi maju aj tak lepsie, lacnejsie a neznicitelnejsie vrtulniky. A aj ich rakety pre vrtulnik doletia az 10 km. :-)
Taky Mi-28 sa vyvija sice 50 rokov, ale aspon je poriadne vyladeny a rusky piloti sa uz nemusia bat si do toho sadnut.
Rusi su proste zodpovednejsi ako americki kovboji. Aj Su-57 bude o 30 rokov perfektne vyladena stihacka a bude moct ist do vyroby. :-)

Datum: 15.05.2019

Vložil: KóĎA

Titulek: Re: no a?

Špatné trolení. Protilodní CH-35 byla na některé vrtulníky integrovaná... Dolet 100 km+.

Datum: 15.05.2019

Vložil: hujer

Titulek: Re: Re: no a?

Přesně. Upřesníme mu to. Tedy střela Ch-35UV, která je součástí výzbroje vrtulníků Kamov Ka-52K má dolet až 260 km, a bude i o něco levnější. ;) Starší Ch-35V s doletem až 130 km byla odpálena vrtulníkem Ka-27/28 již někdy v roce 1991, ovšem do jejího masového nasazení neblaze zasáhl rozpad SSSR.

Datum: 15.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: no a?

Veď vravím, že Rusi majú lepšie vrtuľníky. A dokonca aj rakety, len škoda že stále vyzerajú jak z roku 1980 a o stealth parametroch ani nechyrovali. Ale aspoň dolet majú, jak sa patrí.

Datum: 15.05.2019

Vložil: hujer

Titulek: Re: Re: Re: Re: no a?

Pokud jde o stealth rakety či spíše střely, zde to není vůbec zapotřebí. Ale jako návrh pro prodejní marketing by o tom mohly popřemýšlet. To je již řešeno způsobem nasazení - letu. Vlastně obdobně jako americká střela Harpuna. Střela letí v extrémně malé nadmořské výšce "řekněme kousek nad hladinou". Samozřejmě je také naváděna aktivní radarovou hlavou mimo jiné a to je také demaskující prvek jako každý aktivní radar. (problém by to byl kdyby letěla ve výšce např. 5 km, ale ne již tak ve výšce cca 5 m nad mořem). Střela letí k cíli ve výšce 10 až 15 m a v koncové fázi klesá na výšku cca 4 m. A jak je známo tato střela je určena k eliminaci plavidel do výtlaku 5000 tun. Na větší a chráněnější cíle jsou pak určeny jiné prostředky či násobky vypuštěných Uranů.

Datum: 15.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

A ako to majú Rusi poriešené, keď sú strely Ch-35 rušené protivníkom?

Datum: 15.05.2019

Vložil: OMny

Titulek: Re: pořešené to mají tak že vypálí

P 700 či Oniks a zdroj rušení je zarušen.

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: pořešené to mají tak že vypálí

Omny, P-700 bola navrhnutá v 70. rokoch, či že tá na súčasné prostriedky elektronického boja nebude vedieť reagovať ani omylom. Oniks je o trochu mladšia strela, ale tiež to už dnes nie je žiadna hitparáda. A stále hovoríme len o radarom navádzanej strele, ktorá sa dá zarušiť. Navyše to ruské námorníctvo má len na pár lodiach, ktoré budú ľahkou potravou pre F-35B.

Datum: 16.05.2019

Vložil: Frana

Titulek: Re: protože nemáš absolutní páru jak P700

funguje, tak proto jsi napsal tenhle žvást, P-700 je nezarušitelná zkus si nastudovat jak to funguje

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: protože nemáš absolutní páru jak P700

Frana, skús mi popísať na základe čoho je nezarušiteľná. A ak to tak je, prečo ju ruské námorníctvo nahrádza novšími?

Datum: 16.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: protože nemáš absolutní páru jak P700

tak stručně, jednak se vypalují v salvě kdy jedna letí nahoře v aktivním režimu ostatní dole v pasivním režímu. Satelitní navádění dříve Legenda dnes Liana. Střela má autonomní nezávislý autonomní řežim, aktivně-pasivní radiolokační hlavici odolnou proti rušení. Střely mezi sebou spolupracují, jsou vybavene REB.
Radím ti vždycky si nejdříve něco přečti o dané ruské technice, než něco plácneš a to platí i pro tvé kamarády tady

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: protože nemáš absolutní páru jak P700

Satelitné navádzanie sem nemotaj, lebo sa bavíme o útoku na pohyblivé a nie fixné ciele. Prostriedky REB zo 70. rokov sú i dnes k ničomu.

Datum: 15.05.2019

Vložil: hujer

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

Tak toto by se mělo řešit operačně dle vzniklé situace. Průzkumem a vyhodnocením situace a následnou reakcí a těch může být několik. Střely Ch-35U aktivují radiolokátor pouze až cca 50 km před cílem. Střely mají samozřejmě inerciální navigační systém s možností použít GlONASS či GPS. Jednoduchým řešením je samozřejmě odstranit zdroj rušení. Tak první bojové nasazení leteckého derivátu střely Ch-35U došlo v Sýrii v boji proti ISIL, kde pravděpodobně nic takového řešit nemuseli.

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

V okamihu ako Ch-35 aktivuje radar bude silno rušená. Čiže, v dôsledku toho nemusí trafiť nič. Navyše tu existuje jeden dosť vážny problém. Ako dostať jej nosič nepozorovane do blízkosti zväzu amerických lodí. Dostať sa s pomalým vrtuľníkom na 200 km od lodí, nad ktorými lietajú AWACSy a stíhačky, bude dosť problém.

Datum: 16.05.2019

Vložil: KóĎA

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

Tak snad nikdo v Rusku neuvažuje o použití vrtulníků proti svazu s letadlovou lodí... Na to mají jiné prostředky. Ale pořád je tu Balt, Černé Moře, Kaspik atd... s menšími plavidly potencionálního protivníka.

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

Povedal by som, že integrácia Ch-35 do námorných vrtuľníkov počíta práve s nasadením týchto vrtuľníkov proti bojovým plavidlám nepriateľa.
Na pôsobenie proti nepriateľským plavidlám v Čiernom a Kaspickom mori sú oveľa vhodnejšie lietadlá ako Su-34, ktoré môžu štartovať zo základne Morozovsk. Podobne môže túto úlohu v Baltiku lepšie splniť Su-35S, dislokovaná v Petrozavodsku.

Datum: 16.05.2019

Vložil: hujer

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

Ještě doplním, že Su-34 a Su-35 patří VKS a ne námořnictvu. Su-35 má primární úkol v rámci protivzdušné obrany a Su-34 mnohem důležitější pozemní cíle. Obrana břehů patří pod námořnictvo a tedy pod námořní letectvo které je vybaveno jak na baltu tak v černém moři Su-30SM a Su-24M, v první řadě zajistí vzdušnou nadvládu a budou krýt jiné stroje (vrtulníky právě mohou využít nízké výšky, tedy radarového horizontu). Kaspická flotila ani nemá vlastní letectvo, tam mi možná stačil Mi-8 s Nursi.

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

Presne tak, Su-30SM je tretia možnosť. O integrácii Ch-35U do Su-24M veľmi pochybujem.

Datum: 16.05.2019

Vložil: hujer

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

Jistě Su-24M slouží již jen do ukončení životnosti, a je nahrazována právě univerzální Su-30SM, obě floty jak baltská tak černomořská flota by měla časem obdržet celý pluk Su-30SM, a časem se bude i modernizovat (tedy pravděpodobně motory a radarový komplex alá Su-35S) a to se kombinuje s Indickým programem Super-Suchoj a to je modernizace jejich Su-30MKI. Tedy se uvažuje o integraci letecké verze výkonnější střely Onix (indická verze Brahmos), či se možná čeká na nové hypersonické střely (letecká verze Zirkonu apod.) Ch-35U je pouze podzvuková střela stejně jako Harpuna, Onix již je určen na větší cíle (cca fregata-torpédoborec-křižník)

Datum: 16.05.2019

Vložil: hujer

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

Jak již jsem psal tato střela je určena na eliminaci lodí s výtlakem 5000 tun. Americká letadlová loď má výtlak cca 100 000 tun. Americký torpédoborec cca 10 000 tun. Jak již mnozí pochopily tato střela není určena na takovéto cíle. Na cíle o takovém výtlaku jsou určeny úplně jiné, mnohem vyspělejší, rychlejší a větší střely. Tak tu máme opět základní problém v nepochopení problematiky. Vrtulník nebude útočit na letadlovou loď. Střela určená na likvidaci letadlových lodí může vážit i čtyři tuny a ke svému vypuštění potřebuje určitou výšku a rychlost nosiče, a takových to parametrů zatím žádný vrtulník nedosahuje. Já myslel že je to jasné, a že se bavíme o jiné kategorii střel. Takže rozumě střela této kategorie a určení žádný stealth nepotřebuje, to je pouze zvýšení ceny, marketing, reklama, modní trend. Je možné snížit RCS na nějakou úroveň, ale má to význam?? Nemá., je to levná spotřební střela. Netušil jsem že nevíte k čemu jsou střely určeny, tak např. Třída Braunschweig, či polský Perry by mohl být eventuální typický cíl, žádný AWACS nevlastní, a nějaké velké rušení se asi také nedá očekávat a nepozorovaně není třeba se někam dostávat, protože cíle budou např. v Baltském moři snadno nalezeny vzdušnými, podmořskými i pozemními prostředky a pod ochranou vlastní protivzdušné obrany baltské floty vzlétne vrtulník, který z určité pozice odpálí střely a vrací se zpět, v kombinaci s korvetami Pr. 20380 a případně pobřežním systémem BAL. (tedy použil jsem pouhý příklad pro vyjasnění situace). Vždy mi přijde úsměvné ono fantazírování jak vrtulník útočí na svaz v čele s letadlovou lodí někde uprostřed oceánu.

Datum: 16.05.2019

Vložil:

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: no a?

hujere diky opet za doplneni informaci k problematice. Ja bych si jenom dovolil usoudit, že Norové a odběratelé jejich střel Poláci, Malajci a nevím kdo ještě nesledují cíl zlikvidovat ruskou nebo americkou nebo jakou treba martanskou flotu, ale jako dát najevo, že kdybyste měli zálusk nás zlikvidovat , coz by se vam mozna podarilo, tak pri tom taky schytate a ne málo, tak pouvažujte, zda vám to za to stojí.
Jsou to střely , které si reálně menší státy mohou dovolit, a myslím, že ani admirál disponující flotou s lodemi mnohonásobně většími než Tebou zmíněných 5000tun nebude klidně spat, pokud bude vědět, že protivník má tyto norské rakety. Vem si kolik britských lodí potopily anebo řádně pochroumaly argentinské exocety na Falklandech. To je obdobné kategorie co do velikosti výbušné hlavice - 150 kilo nebo tak? A to některé nevybuchly, což ale není důsledek efektivity ci neefektivity exocetu, ale jakési divné malé odolnosti současných lodi- střela prostým nárazem udlělá do lodi díru a třetím, jiskrenim, fragmentaci, pripadne spolupusobenim zbytku paliva, způsobí obrovsky pozar a neuvěřitelně škody. Aby mě nepohanili milovníci britského námořnictva, že nekritizuji ruské, tak vím o jednom případu, kdy pri cvičných protiraketovych strelbach byla omylem zasazena nesestrelenym terčem ruska korveta. Terc byl odvozen od nejake velké protilodni rakety, žádné plivatko jako Harpuna, Exocet či Norové, ale byl bez traskaviny. kineticka energie musela způsobit obrovské škody v místě dopadu, ale vznikl požár, spousta mrtvých a raněných a loď se potopila. Nebo teď když jsme u těch Noru- fregata se bokem otrela o bok tankeru a nějaký výstupek na boku tankeru rozparal bok fregaty, že se potopila. Jako z recko-perskych válek. A teď si vem, bez ohledu na stát, politickou a stranickou příslušnost a svetonazor zúčastněných plavidel a raket že by rakety vybuchly,že by tanker proti fregate bojoval a ne se snažil srazce vyhnout . To jsem ale trochu odbočil od tématu, to by bylo téma na zvlášť článek, nebo celou knihu. Nebo několik knih - špatná odolnost válečných plavidel. Myšleno nových supermoderních vynikajících a patřičně drahých plavidel vyráběných po 2. světové válce.

Datum: 15.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: tak to jsem nevěděl, že ten UH60

je stealth tak to jo o)))

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: tak to jsem nevěděl, že ten UH60

Bavíme sa o stealth parametroch rakiet, ty truhlík. A čo sa týka vrtuľníkov, tak Black Hawky v stealth konfigurácii si už v roku 2011 prileteli pre Bin Ládina.
Tak sa tu zas nehraj na chytráka, lebo ti to aj tak nikdy nejde.

Datum: 16.05.2019

Vložil: ch +

Titulek: Re: Re: Re: tak to jsem nevěděl, že ten UH60

Black Hawk stealth je plytvanie prostriedkov na domnelé akcie.

Hlavní demaskující prvok u vrtuľníka je hluk, ktorý sa dá ťažko úplne odstrániť.

Rotor bude vždy problém a tiež sa nedá odstrániť.

Akcia na údajné dolapenie bola viac divadlom pre širokú verejnosť než reálnou vojenskou akciou, inu išlo o papierového čerta



Datum: 16.05.2019

Vložil: Matúš K.

Titulek: Re: Re: Re: Re: tak to jsem nevěděl, že ten UH60

Netreba zabúdať, že to "divadlo" prekĺzlo aj cez pakistanskú protivzdušnú obranu. :-)

Datum: 16.05.2019

Vložil: bog

Titulek: biňo

...a zhodili ho do mora - to je the best of celej story XD

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: biňo

A kam ho mali zhodiť? Tebe do záhrady?

Datum: 16.05.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: biňo

Pomóóóc! :D

Datum: 17.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: biňo

Toto je prva rozumna vec, co z teba vysla. Uvedomil si si, ze potrebujes pomoc a poziadal si o nu. Len sa obavam, ze toto nie je ta spravna ordinacia. :-)

Datum: 17.05.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: biňo

Toto nie je ordinacia. Tak si v nej nerieš svoje komplexy.

Datum: 16.05.2019

Vložil:

Titulek: Re: Re: Re: no a?

Vis, Pánové Franta Frana Omny pripadne další mají představy o schopnostech zbraňových systémů svých politických oblibencu na úrovni jako má o kvalitách svého borce videneho růžovými brylemi, do doby vystrizliveni, zamilovaná šestnáctka. Výroky jako "tyto lodě budou pro F35B snadnou potravou", "P700 jsou nezarusitelne" " stealth varianta vrtulníku ", a jiné.... Kde na takové bláboly přišli? Jak je to napadlo? I když jsem příznivec nejakeho státu, politickeho směru, osoby politika, když mi tito nebo jimi placeny novinář přinese zprávu, jejíž obsah zcela evidentne odporuje fyzikálním zákonům , zdravému rozumu, nemůžu to přeci nekriticky přijmout a dál rozšiřovat jako pravdivý fakt. Dobra, nemusí to hned znamenat reakci - oni mi lžou, už jim nevěřím, nastvali me, přecházím do tábora protivníka. Ale aspoň se zeptat: "co a proč mi to tu vykladate za ptákoviny?" vrtulník blackhawk stealth? je obrovskym problémem u letadel s pevným křídlem toho dosahnout a vy mi chcete namluvit, že existuje vrtulník stealth? proč mi valite klíny do hlavy co tím sledujete? každá sledovaci a navadeci soustava pracuje na nějakém fytikalnim necarodejnickem principu, takže po jeho identifikaci lze zákonitě najít protiopatření. Na střely P700 to neplati? Vážení, já jsem příznivec Ruska, Putina, ruských zbraní, ale tady toto - co mi to tu vykládate za bajky? A proč? Co vas k tomu vede? Vaše rakety jsou mimo fyzikálních zakonu? F35 je vynikajici stroj , jsem proamericky, neverim bublině okolo závad a nedostatků tohoto stroje. Ale proč mi tvrdíte takovou nehoráznost že tyto a tamty ruské lodě budou pro F35 snadnou potravou? Nevíte, jakou mají ty lodě PVO? Víte? Tak proč tvrdíte takové nesmysly, co tím sledujete? A tak dále....

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: no a?

1. Stealth Black Hawk: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-13297846
2. Po roku 2020 sa počíta, že F-35 bude mať integrované strely AGM-158C LRASM. Tieto strely môžu byť odpaľované z bezpečnej vzdialenosti a staré ruské krížniky by snimi mohli mať dosť veľké problémy.

Datum: 17.05.2019

Vložil: KóĎA

Titulek: Re: Re: Re: Re: no a?

Střízlivý názor, kterého je v kultivované diskusi potřeba. Jinak "stealth vrtulníkem měl být RAH 66 Comanche, no nakonec to nedopadlo...

Datum: 19.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: na střely P700 to opravdu neplatí

to byly unikátní střely na které US nikdy nenašly učinnou obranu. Bohužel se dnes už nevyrábí, možná chybí potřebná dokumentace.

Datum: 15.05.2019

Vložil: strix

Titulek: Re: Re: no a?

Na rozdél od ruských krámů je NSM stealth a má čistě pasivní čidla...

Datum: 15.05.2019

Vložil: OMny

Titulek: Re: když se bavíme o protilodních střelá

jmenuj mi US ekvivalent vůči P700 nebo Zirkon, určitě nějaký musí být , když to jsou krámy jak ty říkáš o))

Datum: 15.05.2019

Vložil: KóĎA

Titulek: Re: Re: Re: no a?

Proto přichází CH-59M2...

Datum: 16.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: no a?

Protilodná verzia tejto strely (Ch-59M2A) má namiesto optiky radarový navádzací systém ARGS-59. Čiže, zase sa to dá rušiť. Ale zas ide o pomerne modernú strelu, takže sa dá predpokladať, že je odolnejšia voči rušeniu ako tie staré.
Na druhú stranu má príliš vysokú hmotnosť na to, aby ju niekto integroval do vrtuľníkov.

Datum: 15.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: při shlédnutí tohodle videa 6ks SU 57

nenadělej si do gatí...ale chápu byl to podle tebe trik a SU 57 bude hotový až za 30 let o)) - přidává tuhle hlášku do "perel" US trolů

Záznamy: 1 - 40 ze 52

Vyhledávání