internetový armádní magazín

Vozidlo Gerlach v dalších zátěžových testech

14.02.2019 18:20

Obrněné vozidlo Zetor Gerlach pokračuje v sérii speciálních zátěžových testů i v tomto roce. Po testech balistické odolnosti a prověření v náročném terénu i na závodním okruhu vozidlo úspěšně prošlo extrémními zkouškami dalších důležitých prvků konstrukce.
Cílem testů, které se konaly na půdě Vojenského technického ústavu pozemního vojska ve Vyškově bylo prověřit především účinnost a robustnost parkovacího brzdového systému, který může hrát důležitou roli v krizových situacích.

                                            Zetor Gerlach / foto: Zetor-Engineering / FU

 

Gerlach byl konfrontován s obecným požadavkem vojsk na udržení vozidla ve svahu s náklonem 60%, tedy pod úhlem 30 °. "Tento sklon je hranicí, při které už fyzikální zákony začínají být pro udržitelnost vozidla kritické, zejména pro vysoký koeficient tření. V ostrém nasazení však může vyvstat potřeba odstavit vozidlo bez motoru v jakémkoliv terénu. Jde proto o důležitý taktický parametr, "vysvětlil manažer projektu Gerlach, Pavel Bušta.
Testy probíhaly na speciální naklápěcí plošině, která postupně s narůstajícím náklonem testovala limity obrněnce. Vozidlo prošlo zkouškami s vysokou rezervou, kdy se udrželo v náklonu 78% (úhel 38,2 °) ve směru "do kopce". Při testu náklonu "z kopce" zase Gerlach bez problémů parkoval ve sklonu 83,9% (úhel 40 °).
Během testů mělo vozidlo hmotnost 14,2 tuny, takže byla simulována situace obsazení šestičlennou posádkou s plnou výbavou, jakož i s maximálním nákladem. Jak vysvětlil P. Bušta, tyto výsledky se podařilo dosáhnout i použitím speciálních komponentů a spoluprací parkovacího systému se speciální sestupnou převodovkou, protože samotný systém parkovací brzdy by takový nápor nemusel zvládnout.
Výstupem z testů je osvědčení Vojenského technického ústavu jako certifikační autority. Militarybox, Media Knowledge, Zetor - tisková zpráva

 

 

Diskusní téma: Vozidlo Gerlach v dalších zátěžových testech

Datum: 14.02.2019

Vložil: Flader

Titulek: Protimínová ochrana

Ako dopadol Gerlach v testoch protimínovej ochrany? Dosiahol až na hranicu lv. 3a/3b?

Vyhledávání