internetový armádní magazín

Vozidla Bumerang mohou být vybavena věžemi Kinžal

26.04.2019 11:45

Nejnovější ruská obrněná kolová vozidla postavená na univerzální střední kolové platformě Bumerang mohou být vybavena bezosádkovou bojovou věží Kinžal s 57mm rychlopalným kanónem, 7,62mm spřaženým kulometem a protitankovými řízenými střelami 9M120 Ataka. Tuto informaci uvedl pro agenturu RIA Novosti Alexandr Krasovickij, generální ředitel společnosti VPK.

                                 kolové bojové vozidlo pěchoty K-17 Bumerang s věží Epocha

                                   / foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

Hmotnost, velikost i další vlastnosti bojové věže Kinžal umožňují její bezproblémovou instalaci na kolová obrněná vozidla Bumerang. Ruské ministerstvo obrany o typu bojových věží montovaných na Bumerangy však zatím nerozhodlo. Předváděná vozidla Bumerang ve verzi kolového bojového vozidla pěchoty jsou zatím většinou vybavena bojovými věžemi typu Epocha s 30mm kanónem.

Bojovou věží Kinžal je vybaven minimálně jeden prototyp pásového těžkého bojového vozidla pěchoty T-15 na platformě Armata. Toto vozidlo bylo předvedeno na fóru Army-2018. Militarybox, CC BY-SA

                                 věž Kinžal na TBMP-15 Armata / foto: Nickel nitride / CC0

 

Diskusní téma: Vozidla Bumerang mohou být vybavena věžemi Kinžal

Datum: 30.04.2019

Vložil: Mirek

Titulek: Astor

Zajdi na palbu a polož dotaz jakou správnou ráži to má mít. Tam mají takového odborníka na všechno Dzin...takový brouk Pytlík . Ten ti to vše "odborně " vysvětlí, že to je špatně.

Datum: 01.05.2019

Vložil: astor

Titulek: Re: Astor

Znám... Jemu byl dotaz víceméně určen (a podobným, je jich dost!). Vždy všechno ví, zná i zákulisní úvahy generálů a techniků a navrch ještě dostanu PŠM. :-)

Datum: 01.05.2019

Vložil: Mirek

Titulek: Re: Re: Astor

:-) :-) :-)

Datum: 29.04.2019

Vložil: astor

Titulek: Hmm.

Sledujíce se zájmem diskusi pod čarou, zoufám nad tím, jak mají Rusové všechno tak nepromyšleno...

Datum: 30.04.2019

Vložil: Neutrál

Titulek: Re: Hmm.

Ono to, že nějaká strana (ať ta východní, nebo západní) neznamená, že nešlápli vedle. Jen přímý střet by ukázal, co je výhodnější. Když Rusové zavedli BVP, tak je NATO začalo zavádět taky. Ovšem "vzdušné" BVP (Mi-24) už ekvivalentem nenapodobili. Proč asi.

Datum: 27.04.2019

Vložil: Alex1

Titulek: 57mm

Kanon 57 mm se mi zdá již za hranicí. Tento kanon má sice velkou sílu, ale postrádá kadenci a rozumný palebný průměr. Rozhodně bych u BVP upřednostnil kanon kalibru 35 mm v kombinaci s kakonem 100 mm, nebo větčím množstvím PTŘS. Kanony kalibru 50+ bych přenechal vozidlům palebné podpory nebo vozidlům ozbrojeného průzkumu bez výsadku. Tato by mohla nést větší palebný průměr.

Datum: 28.04.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: 57mm

Súhlasím s tým, že 57mm už je za hranicou (kadencia a palebný priemer). Ale kombinácia 35mm a 100mm tieto parametre ešte zhoršia. Podľa mňa by BVP nemali mať väčší kaliber ako 40mm maximálne 50mm (kadencia a palebný priemer). Nad týmto kalibrom by to už malo byť jednoznačne vozidlo palebnej podpory a nie BVP.

Datum: 29.04.2019

Vložil: Mike

Titulek: Re: 57mm

@ Alex1:
dovolím si nesúhlasiť...

vďaka trendu zvyšovania/skvalitňovania balistickej ochrany obrnených vozidiel je nutnosť zvyšovania kalibru kanónov aj u BVP. Dneska je každému už jasné, že doteraz používané kanóny kalibru 30-35mm už nebudú stačiť a bude treba kanóny väčších kalibrov. 40-45mm ktoré uvažuje zaviesť západ by bolo možno riešením na najbližších pár rokov, naproti tomu 57mm poskytuje väčšiu rezervu aj pre dlhodobejšiu budúcnosť. Navyše s týmto kalibrom už majú Rusi historickú skúsenosť (PL kanón) a bude použiteľný aj pre iné účely - ako PL kanón, proti dronom (s programovateľnou či hromadnou strelou), či ako kanón palebnej podpory.

57mm kanón bude podstatne silnejší než doteraz u BVP používané 30-35mm kanóny, navyše aj presnejší, takže kadencia a palebný priemer môžu byť kľudne u neho nižšie, môže si to takpovediac dovoliť. Kombináciu 30mm + 100mm má už dnes používané ruské BMP-3, napriek tomu Rusi prichádzajú s 57mm kanónom, asi vedia prečo. PTŘS sú drahý špás, naproti tomu 57mm granát niekoľko násobne lacnejší a dokáže odviesť podobnú robotu.

Až čas a praktické nasadenie ukážu, kanóny akých kalibrov sa ukážu v prípade BVP ako najlepšie. Myslím si ale, že ruský 57mm kanón sa ukáže ako veľmi dobrý a osvedčí sa.

Datum: 29.04.2019

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Re: 57mm

na dnes zavedené 40+ tonové BVP je stále 30-35mm dostatočných. Už akonáhle sa BVP dostane do súboja s iným BVP tak je niekde chyba. Ak by sa dostala do stretu s protivníkom, ktorého nedokáže vyradiť kanónom, tak na to majú PTRS.
Tu sa nedajú ráže porovnávať ako pindíci na WC, 57 je iste silnejšia a jej zásah deštruktívnejší, ale je to za cenu vezenej menšej zásoby munície. A to je dosť podstatný faktor. Ak má byť ešte použitý aj s programovateľnou muníciu ako PL kanón proti dronom, tak by to znamenalo ešte výraznejšie zníženie množstva, keďže bude musieť niesť viac druhou munície.
Mne osobne príde s momentálne dostupných možností ako najoptimálnejšia (pomer množstvo/výkon/cena) munícia 35mm.

Datum: 29.04.2019

Vložil: Mike

Titulek: Re: Re: Re: 57mm

@ Jožo:
"Mne osobne príde s momentálne dostupných možností ako najoptimálnejšia (pomer množstvo/výkon/cena) munícia 35mm."

= 30-35mm kanóny boli v BVP používané doteraz a aj NATO aj Rusi zhodne idú perspektívne po väčších kalibroch. Čiže, nie je to vec ktorú si vycucala z prsta 1 armáda ktorá by sa mohla mýliť, je to všeobecný trend. A to niečo znamená.

Keď je zásah 57mm deštruktívnejší než zásah menších kalibrov, tak logicky na vyradenie nepriateľského vozidla nepotrebuješ toľko isto výstrelov, ale menej. Preto aj vezený palebný priemer môže byť u 57mm nižší.

To s tým použitím 57mm ako PL kanón bolo myslené nie že to bude vykonávať BVP, ale že vzniknú zvlášť samohybné PLK s rovnakým 57 kanónom, akurát s inou muníciou (programovateľná, hromadná apd.). BVP môže viezť z celk. palebného priemeru len zopár PL granátov, alebo nemusí žiadne. Každopádne ak bude nejaké mať, je to ďalší benefit preň ako PL ochrana a myslím, že taká munícia by aj tie nepriateľské BVP dokázala pekne očesať a oslepiť (vyradenie vonk. zameriavačov). Čas ukáže, ale myslím že Rusi vedia dobre čo robia a 57mm zvolili aj s patričnou rezervou pre budúcnosť. Podobne prezieravo postupovali aj v prípade pechotného náboja, kedy ako jediní v ére ošiaľu z malorážových nábojov si ponechali aj starý 7,62*39 a dneska sa to ukazuje ako zlatý ťah. Pokým ostatní sa ponáhľajú zavádzať nové väčšie a ťažšie kalibre (okolo 6,5mm), Rusi majú na to ešte čas - majú zavedený osvedčený a hlavne účinný 7,62*39.

Datum: 01.05.2019

Vložil: richard

Titulek: Re: 57mm

Jde o dostřel, na 3-4 km se 30mm kanon vůči BVP témeř nechytá a 57mm bez komlikací , maximální dostřel je mezi 6-8km .

Datum: 27.04.2019

Vložil: Petr

Titulek: Názov

to ako dostali názov Bumerang?

Datum: 27.04.2019

Vložil: Neutrál

Titulek: Re: Názov

Každá střela, kterou vypálí, se k němu vrátí... :-)

Datum: 28.04.2019

Vložil: Jano

Titulek: Re: Re: Názov

slabučký pokus o vtip priateľko ... nabudúce sa viac posnaž ;-)

Datum: 30.04.2019

Vložil: Neutrál

Titulek: Re: Re: Re: Názov

Proč vtip? Vracet se je základní vlastnost bumerangu.

Datum: 26.04.2019

Vložil: Viktor

Titulek: testovanie

Postrehol niekto testovanie 57čky v Sýrií ? Mali tam dosť platforiem.

Datum: 29.04.2019

Vložil: Mirec

Titulek: Re: testovanie

nie je mi to známe... mali tam Su-57, najnovšie prostriedky REB, BMPT Terminator, ale o 57mm som nečítal ani nepočul... a určite by sa za ten čas už sami Rusi pochválili, keby ho tam odskúšali ;-) Takže si myslím, že skôr nemali...

Záznamy: 1 - 17 ze 17

Vyhledávání