internetový armádní magazín

UV senzory pro aktivní systémy ochrany ruských vozidel

22.03.2016 08:15

Ruské zdroje přišly v minulém týdnu s informací, že do systémů aktivní ochrany Afganit vozidel T-14 a T-15 na těžké pásové platformě Armata mají být nejpozději do konce letošního roku integrovány další zcela nové senzory vyvinuté společností AO Katod Novosibirsk. Mělo by jít o UV (ultrafialové) senzory schopné zachytit a sledovat přilétající rakety.  Při jejich fungování je využíváno poznatku, že veškeré pracující raketové motory vyvolávají silnou ionizaci vzduchu.

                                                                      tank T-14 Armata

                                                       (foto: Boevaya mashina/ CC BY-SA)

 

Nové UV senzory mají na tancích T-14 a těžkých bojových vozidlech pěchoty T-15 doplnit již použité radiolokátory, zdokonalit tak schopnosti detekce hrozeb v okolí vozidla a omezit možnosti zarušení ochranného systému.   

Jak je známo, Afganit je moderní velmi komplexní ochranný systém. Kromě základních pasivních a aktivních prvků pancéřování obsahuje několik varovných senzorů jako jsou kamery, systém detekce a indikace ozáření laserovým paprskem, aktivní radiolokátory a nyní to budou i UV lokátory. Počítačový systém vozidla dokáže za pomoci těchto senzorů sledovat a vyhodnocovat dráhy přilétajících granátů a střel, a v případě nutnosti naprosto automaticky provádět nezbytná opatření k eliminaci ohrožení. Vydává pokyn kulometu velitelské stanice k postřelování přilétajícího objektu, pokyn k odpálení některého z hlavních destrukčních granátů k jeho přímému zničení, případně granátů, které jsou určeny k vytvoření dýmové clony, aerosolového oblaku, infračervených klamných cílů a elektromagnetického impulzu. Cílem je zamezit optickému pozorování, znemožnit nebo omezit průnik laserového paprsku, oklamat naváděcí hlavice nebo přerušit naváděcí signál. Militarybox, CC BY-SA

 

   

Diskusní téma: UV senzory pro aktivní systémy ochrany ruských vozidel

Datum: 22.03.2016

Vložil: vombat

Titulek: Co proti Armatě?

Armata asi bude v blízké budoucnosti nejlepší tank. Relativně levnou protizbraní by mohl být nový supermoderní přenosný protitankový komplet. Chytrá hlavice která se nenechá zblbnout. A potom nálož nebo něco co spolehlivě probije a poškodí. V případě boje ve městě by se mohlo ušetřit za naváděcí hlavici. Mířil by motivovaný hrdina ručním raketometem ala RPG který by měl superhlavici. V tom případě by mezi cíle obranného systému Armaty přibili pěšáci NATO a jejich případní otrhaní spojenci. Jak by takového otrhaného hrdinu s raketou odlišil od otrhaného chudáka s kufrem by mě opravdu zajímalo...Nicméně nemohli by Amíci dokázat znovu to co už jednou dokázali v Afgánu se Stingerem tentokrát v pozemní úrovni boje???

Datum: 22.03.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Afganit

Rusové zvolili velmi komplexní přístup. Dosud v ochraně osob často zaostávali za Západem, ale teď vedou. Již neplatí, že lidí je "jako sraček".

Datum: 22.03.2016

Vložil: SD

Titulek: Re: Afganit

Ale je.Ono to platí i jinde na světě v různé míře.
Problém je jinde. Početný a kvalifikovaný personál je moc náročný, proto se zmenší a bude se max. chránit a z části se nahradí robotickými systémy. Armata už není T-72 pro zemědělce.

Datum: 22.03.2016

Vložil: sd

Titulek: :)

Uvidíme jak odpoví leopard. Viděl jsem fotky Leopard 2 se 140 mm kanonem, také s extremně dlouhým kanonem. Nevím jestli to byl také 140 mm. Nicméně leopard 3 by měl mít 130 mm kanon. Hádám, že to také nebude žádný chudák.

Němci asi v 90. letech testovali něco jako leopard 3. Armata, myslím tím podvozek my tento stroj silně připomíná.

Nicméně, desing letounů 5. generace je také dán účelem, proto vypadají všechny skoro stejně.

Datum: 22.03.2016

Vložil: sd

Titulek: hmm

Tak jestli je to pravda a rozšíří se to, je to vskutku hi-tech- antagonální řešení za oceánem je Hi-tech. implementace C4ISTAR do Abramsu. Inu Rusové jdou cestou maximální ochrany a nezvyšují přitom hmotnost vozidla, USA zase cestou max. informací.

Je to impozantní, kam se tank, zbran 2. světové války posunul.

Nicméně, nechtěl bych bojovat proti rodině Armata.

Datum: 22.03.2016

Vložil: vašek havel.. bombardák

Titulek: chudáci míša a spol....

Další těšká rána do srdce pro Míšu a jsk... Ach jo....

Datum: 22.03.2016

Vložil: jsc

Titulek: Re: chudáci míša a spol....

jsk dobře ví, že USA mají 30 let náskok a celé Rusko může být jednoduše vypnutu hi-tech vypínačem z Oválné pracovny. Rusové se můžou snažit jak chtějí, mají to marné.

Vyhledávání