internetový armádní magazín

Testy izraelského systému Iron Dome v Saúdské Arábii

03.01.2016 11:10

Izrael pravděpodobně testuje svůj nový protivzdušný raketový systém Iron Dome (Železná kopule) v Saúdské Arábii. Již více jak měsíc jsou totiž rakety vystřelované z území Jemenu místními rebely proti Saúdské Arábii sestřelovány neznámým systémem zařazeným do sestavy saúdskoarabské protivzdušné obrany. Poslední zaregistrovaný případ sestřelu jemenské rakety se odehrál 1. ledna 2016 nad městem Abha.

Již v říjnu loňského roku britská televizní stanice Sky News, která je obvykle velmi dobře informována o blízkovýchodních událostech, přišla se zprávou o blížící se dohodě o prodeji izraelského protivzdušného systému v ceně několika desítek až stovek miliard dolarů některým zemím Perského zálivu. Současné pravděpodobné nasazení Iron Domu může tedy být závěrečným předvedením možností systému v praxi.

O izraelský protivzdušný systém Iron Dome má údajně zájem i Pentagon.

Systém Iron Dome je určen proti střelám kratšího doletu, a ve výzbroji izraelské armády je oficiálně zaveden asi od března roku 2011. Je tvořen detekčním a sledovacím radiolokátorem, střediskem vyhodnocování a řízení a několika vlastními odpalovacími jednotkami s antiraketami. Militarybox, CC BY-SA

                                         odpalovací jednotka střel systému Iron Dome

                                                         (foto: IDF / CC BY)

 

Diskusní téma: Testy izraelského systému Iron Dome v Saúdské Arábii

Datum: 05.01.2016

Vložil: Ariel Sharon

Titulek: G-D

Podle mě, je to jen "nikým, ničím nepodložená informace", už z podstaty Blízkovýchodní problematiky, by Izrael nechtěl prodávat zbraňové systémy potenciálním nepřátelům...

Datum: 05.01.2016

Vložil: Míša

Titulek: Nevím...

.... jakej má systém dosaz, ale pokud chtějí pokrýt celé hraniční uzemí + zálohu, tak možná i cena odpovídá.

Datum: 04.01.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

... přišla se zprávou o blížící se dohodě o prodeji izraelského protivzdušného systému v ceně několika desítek až stovek miliard dolarů některým zemím Perského zálivu.

Tie čísla sú podľa mňa absolútne nereálne - upravil by som to na "miliard až desítek miliard"

Datum: 04.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: .

Souhlas. I těch desítek mi přijde přitažené za vlasy...

Vyhledávání