internetový armádní magazín

Tendr na nová BVP pro AČR - jednání s potenciálními dodavateli

27.03.2019 20:50

Dnes, 27.3. 2019 proběhlo na Ministerstvu obrany ČR avizované setkání představitelů českého ministerstva obrany a české armády se zástupci všech společností vyzvaných k účasti ve výběrovém řízení na dodávky nových bojových vozidel pěchoty pro Armádu ČR.

Tímto setkáním byl zahájen vícekolový proces výběru nových vozidel za cca 53 miliard korun. Ministr obrany ČR Lubomír Metnar k tomu přesně uvedl: "Startujeme další etapu v rámci modernizace Armády České republiky. Pro přípravu a realizaci zakázky jsme vytvořili na ministerstvu speciální tým. Zvolili jsme postup vícekolového jednacího řízení."

                 společností BAE Systems nabízené vozidlo CV90CZ / foto: Karel Šubrt / CC BY-SA     

 

Představitelé ministerstva obrany a české armády seznámili zástupce zúčastněných firem se základními parametry a podmínkami projektu výběru vozidel a jeho harmonogramem. Nové BVP české armády by mělo být schopno přepravovat celkově jedenáct vojáků - tříčlennou osádku a osmičlenný výsadek, mělo by být vybaveno osádkovou věží (pro velitele a střelce-operátora) a vyzbrojeno kanónem ráže 30 mm, spřaženým kulometem (nejspíše kalibru 7,62 mm) a protitankovými řízenými střelami (nejspíše typem, s kterým má armáda již zkušenosti) .

Součástí kontraktu na nová BVP by měla být i dodávka zhruba tří desítek servisních a dílenských vozidel na kolovém podvozku (asi Tatra).

Pozvané společnosti - BAE Systems, GDELS, PSM a Rheinmetall - mají čas do začátku května, aby podali oficiální přihlášky do soutěže a deklarovali splnění několika základních parametrů.

Ministerstvo obrany ČR i Armáda ČR se snaží při výběru nového typu BVP o větší transparentnost soutěže, než tomu bylo v řadě případů v minulosti, a také se snaží vzbudit dojem přesnějšího řízení a přesnějšího diktování si podmínek. Otázkou zůstává jestli jsou parametry nastaveny opravdu dobře, jestli to co je požadováno má své opodstatnění, a jestli v požadavcích naopak nechybí něco, co by požadováno mělo být. Již teď je možno konstatovat, že poučení z minulosti nebylo dostatečné, a že výběr bude z velké části papírovou záležitostí s pouhým ověřováním parametrů u vybraného vítěze. Militarybox, CC BY-SA

 

 

Dřívější zpráva 8.3.2019 : Jednání k tendru na nová BVP české armády

 

Diskusní téma: Tendr na nová BVP pro AČR - jednání s potenciálními dodavateli

Datum: 28.03.2019

Vložil: Alex

Titulek: .

Omny, hochu.
tu ide o ťažké miliardy a ty si sa ešte nezapojil do diskusie aké BVP potrebuje armáda ČR tvojej vlasti? Teba fakt nezaujíma, ako sa využijú tvoje ťažko zarobené dane v Sputniku na obranu ČR? Alebo teba viac zaujíma, ako sú využité Ruské zbrane v Sýrii prípadne dnes vo Venezuele XXL kilometrov od tvojej domoviny?

Datum: 28.03.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: .už jsem to tu nedávno psal

preferuji německou techniku

Datum: 28.03.2019

Vložil: Classix

Titulek: Úpadek průmyslu

Ješte v 90s letech jsme tady Švédům modernizovali BVP-1 na jejich Pansarbandvagn 501. A teď nejsme schopni ani vyspecifikovat výběrové řízení na tuto techniku.
Technika musí být jednoduchá, opravitelná, musí mít levný provoz a jistota, že budou náhradní díly od výrobce i za 20 let, ať to nedopadne jako z modernizací T-72.

Datum: 28.03.2019

Vložil: semtam

Titulek: Re: Úpadek průmyslu

Cituji z webu MO:

Požadavkem zadavatele a nedílnou součástí veřejné zakázky je robustní zapojení českého obranného průmyslu, a to jak do vlastní výroby vozidel, tak do jejich údržby, servisu a logistické podpory po celou dobu jejich životního cyklu v trvání přibližně 30 a více let. K tomu bude nezbytné do České republiky přenést potřebná práva, know-how a licence zejména k výrobním postupům, údržbě a k dalšímu rozvoji vozidel.

Proto také VOP Šternberk...

Datum: 28.03.2019

Vložil: Pepa

Titulek: ...

No pokud bude věž osazena 30mm Bushmasterem, tak ten jde přestavět na 40x180. Výhodou je, že zůstane zachovaný stejný palebný průměr jako u munice 30mm. To mi připadá jako velká výhoda oproti 40CTAS. V požadavcích mi chybí možnost ABM munice

Datum: 28.03.2019

Vložil: Alex1

Titulek: Re: ...

No já bych právě zvolil Bushmaster III v ráži 35x228 mm, který je pro současné podmínky optimální, a dá se přestavět na ráži 50x319 mm. Je fakt, že v tomto případě se již se zachováním stejné velikosti palebného průměru nedá počítat.
Požadovat munici ABM a aktivní obranný systém by už pomalu mělo být samozřejmostí.

Datum: 27.03.2019

Vložil: Alex1

Titulek: BVP

Řekl bych, že v této chvíli je nejblíž tomu splnit požadavky velký Lynx. Nacpat dovnitř koš osádkové věže a osm sedadel bude oříšek. Je mi líto, že Puma se vyslovenými požadavky dostává na chvost až za blbý ASCOD. A kanon 30 mm? Ten má velmi malou perspektivu, škoda, že tuto věc neřeší již teď a nechávají to na " někdy příště".

Datum: 28.03.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: BVP

Snad bude vez schopna nest kanon 30-50 mm, aby je slo v budoucnu vymenit. MO si ale beztak vybere jen nejakou levnou bez teto moznosti a za 15 let se bude divit... rovnez by to chtelo dost mista na APS

Datum: 28.03.2019

Vložil: semtam

Titulek: Re: BVP

Požadavky MO dokáží splnit dvě vozidla a to CV90 a Lynx KF41, Lynx KF31 již nikoliv.
Bude brán také ohled na cenu a zapojení českého průmyslu. Každá firma, která se přihlásí do výběrka poskytne vzorek vozidla.

Datum: 29.03.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: BVP

CV90 MkIV by byla sázka na jistotu, prakticky všechno je integrované a ozkoušené. Je menší a splňuje zadání. Patrně by bylo i dodané rychleji. Jen to chce pořádně zjistit balistickou ochranu (i protiminovou) a jak je na tom vnitřní prostor s místem - tohle si ale už mosí pohlídat komise.
Lynx KF41 je takový... nu je kolem něj moc otazníků. Potenciál má a vnitřní prostor bude asi největší. Má největší potenciál pokud jde o převod technologií, jelikož se nikde nevyrábí (což je plus i mínus).
Ascod by musel být prodloužen, ale ještě bych jej neodpisoval, byť jej nemám rád.
Puma by musela být totálně překopána, což PSM neudělalo ani v případě Australského tendru (taky chtěli osádkovou věž), tak si ji můžeme rovnou škrtnout.

Datum: 27.03.2019

Vložil: Pepe

Titulek: Debilové

3+8, osádková věž, 30mm kanon - kam na takové kombinace kluci chodí? Úchylné a přízemní. Za deset let budou 30mm kanony v prdeli.

Datum: 27.03.2019

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Debilové

Souhlas. Zadani jak od deti ze zakladky... Kanon za me minimalne 40mm a neslysel jsem o zadnych pozadavcich na minmimalni senzorove, komunikacni a sebeobranne vybaveni... V dnesni dobe bez nejakeho "hard-kill" systemu jsou obdobne prostredky nepouzitelne ani v asymetrickych konfliktech, natoz pak proti rovnocenemu protivnikovi... O situaci za deset let se nema ani smysl bavit. A pak jak naznacuje militarybox - bez radnych porovnavacich zkousek v terenu provadenych vojaky, je proste ulet delat strategicke rozhodnuti na nekolik pristich desetileti...

Datum: 28.03.2019

Vložil: Martin

Titulek: Re: Debilové

No za deset se začne řešit, že aspoň polovina BVP dostane novou věž s kanonem 40 mm, protože se zjistilo, že tricetimilimetrovy kaňon už dnes nevyhovuje.

Datum: 27.03.2019

Vložil: Rase

Titulek: +

CV90 je krásné, kompaktní a snad i splní zadání, ale je švédské a od nich už máme všechno, víc se na ně vázat by byla hloupost. U Ascodu nevím, moc technologií asi nezískáme (něco přišlo s Pandury) a bude problém splnit zadání - s osádkovou věží zvládá jen 3+6. Puma rovnou odpadá, jelikož nejde osadit osádková věž a zvládá jen 3+6. Zbývá tak Lynx KF41, splňuje všechny parametry, je nejnovější (byť je to spíš mínus), ale hlavně má Rheinmetall neskutečně top moderní technologie, které jsou za mě největší lákadlo a přínos našemu průmyslu.

Datum: 27.03.2019

Vložil: semtam

Titulek: Re: +

Ach Rase, vím, že jsi zklamán, že Puma nesplňuje základní zadání a tak jsi se chytl druhého Němce. Nerozumím, tomu, že od Švédska máme vše? Co vše? Podle tebe disponuje AČR pouze Gripeny, RBS-70 a Carl Gustavy v dost nízkých počtech. Pokud se ti jedná o zemi původu, tak švédská BVP nijak neohrozí tvoji diverzifikaci. Nákupy PVO, radaru, vrtulníků, tanků, děl, atd. již Švédsko nemá moc co nabídnout.

Datum: 28.03.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: +

Na minulem IDET by k videni model Archeru na Tatre, 3D radar nam nabizeli, jiny sme jeste neporidili. Dost bije do oci, ze krom svedske techniky mame akorat svou, starou i novou, italska Iveca a pak Pandury, to je tak vse. Svedi zkratka vedou. CV90 mam rad, Lynx ne, ale vidim tam smysl v technologiich od Rheinmetallu. Tak proto. Jo, Puma me mrzi .)

Datum: 28.03.2019

Vložil: semtam

Titulek: Re: Re: Re: +

Nějak jsi zapomněl na Dingo a MG3 a HK417 z Němec. Dále tu máme zbraně z USA, Izraele, Španělska, atd. Švédsko nijak nevyčnívá, vlastně jen a pouze díky Gripenům ho považuješ za "hlavního" dodavatele techniky. Zajímavé, že tě to nepálí u Ascodu, který je původem Španělsko-Rakouský a od Španělska máme C-295 a od Rakouska Pandury, navíc Ascod nabízí ta samá firma jako Pandury...
Je sice pravda, že Ascod, potažmo General Dynamics se do řádného výběrka nepřihlásí, protože nejspíš nesplní základní požadavky MO. Poté zbývá CV90 a Lynx 41.

Ohledně technologií, záleží co nabídne Rheimetall a BAE Systems. Ohledně know-how o kterých mluvíš, lze očekávat, že nabídky budou hodně podopbné. Lynx je zajíc v pytli, nikdo ho doposud nekoupil/nezavedl. Otázka je, na kolik je dokončen. Samotné zavádění Pumy v Německu provází nemalá řada problémů. Opravdu bych nechtěl, aby u tak významného kontraktu byla AČR jakousi laboratorní myší pro dokončení Lynxu, ne nadarmo Austrálie požaduje ve svých výběrkách techniku již zavedenou. Z logického pohledu vyhrává CV90, zajisté bude mít nižší cenu než Lynx, náklady na provoz také budou nižší u CV90 a u CV90 není riziko v porodních bolestech. Podíl českého průmyslu myslím BAE Systems dokáže také splnit.

Datum: 29.03.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: +

sem to dost zjednodušil. Technicky se mi CV90 hodně moc líbí, je malé, oficiálně vše splňuje, věž má potenciál. Musíme si ale ohlídat vnitřní prostor, jelikož bude dost těsný. Rovněž protiminová ochrana nebude top (oproti Pumě), nosnost taky všelijaká - snad je ale Mk.IV v tomhle vychytanější. CV90 má hlavně integrovaný APS Iron-fist, což je hodně zajímavé.
Osobně nemám extra problém ani s jedním z nabízených vozidel.

Datum: 28.03.2019

Vložil: Martin

Titulek: Re: +

On se sice Lynx tváří moderně, ale pořád nelze zapomínat, že má základ ve starém Marderu.

Záznamy: 1 - 19 ze 19

Vyhledávání