internetový armádní magazín

Srí Lanka koupí letouny JF-17 Thunder

08.01.2016 15:20

Srí Lanka koupí v Pákistánu osm víceúčelových bojových letounů JF-17 Thunder a stane se tak asi prvním zahraničním provozovatelm tohoto typu. Smlouva mezi Srí Lankou a Pákistánem o letounech JF-17 byla součástí většího balíku dohod o spolupráci a byla slavnostně podepsána při návštěvě předsedy vlády Pákistánu v Colombu - hlavním městě Srí Lanky .

JF-17 Thunder (FC-1 Xiaolong) patří mezi absolutně nejlevnější víceúčelové bojové stroje na trhu. Letoun je vyráběn pákistánskou společností PAC ve spolupráci s čínskou Chengdu Aircraft Corporation (CAC). Podle pákistánských zdrojů je asi 58% draku vyráběno v Pákistánu a zbylých 42% v Číně. Do letounu se montuje i řada komponentů dovážených z dalších zemí. Významnou dováženou součástí je ruský motor RD-93.

Srí Lanka dala přednost letounům Thunder před Indií nabízenými stroji Tejas, které patří do stejné kategorie, ale jsou pravděpodobně dražší a v současné době ještě méně dopracované. K nákupu letounů Thunder směřuje podle posledních zpráv i Nigérie. Militarybox, CC BY-SA

                                                                          JF-17 Thunder

                                                             (foto: MilborneOne / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Srí Lanka koupí letouny JF-17 Thunder

Datum: 09.01.2016

Vložil: Pepe

Titulek: JF-17

Myslím, že přirovnání ke Gripenu rozvojového světa je u JF-17 namístě.

Datum: 09.01.2016

Vložil: David

Titulek: JF-17

Vypadá to, že export JF-17 se konečně přeci jenom rozjede. Zájem o JF-17 projevily po jeho představení mnohé země, převážně uživatelé MiG-21/F-7. Dlouhou dobu ale k žádnému skutečnému exportnímu úspěchu nedošlo.. Ale nyní konečně dochází k prolomení a já osobně očekávám, že přijdou i další úspěchy. Inu, v Pákistánu se tento letoun osvědčil - a na mnohé státy to zjevně udělalo dojem

Datum: 09.01.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: JF-17

Souhlas. JF-17 umí udělat svou práci a je levný. Nebude to žádný druhořadý šunt, protože Pákistánci mají dobrou příležitost ho porovnat s dodanýma F-16, a nikde jsem nečetl jejich nějaké nářky na výkony nebo úroveň přístrojového vybavení.

Vyhledávání