internetový armádní magazín

Spojené arabské emiráty pořídí osm bezpilotních letadel P.1HH Hammerhead

10.03.2016 12:15

Vojenské letectvo Spojených arabských emirátů se dohodlo s italskou společností Piaggio Aerospace na nákupu osmi bezpilotních letadel P.1HH Hammerhead. Stroje mají být vybaveny pozorovací stanicí s televizním a infračervených kanálem, průzkumným radilokátorem a příslušným systémem pro přenos dat. Společnost Piaggio pro letectvo Spojených arabských emirátů ke strojům Hammerhead zajistí veškerou logistiku a výcvik personálu a dodá asi čtyři pozemní řídící stanice. 

Bezpilotní stroj Piaggio P.1HH Hammerhead je založen na civilním turbovrtulovém letounu třídy bussines - Piaggio P180 Avanti, který je velmi extravagatní, některými zatracovaný, jinými velmi obdivovaný. Jeho konstrukce se na svoji třídu vyznačuje ne zrovna obvyklou koncepcí "kachna" s hlavními nosnými plochami vzadu, a s dvojicí motorů v tlačném uspořádání typu Pratt & Whitney Canada PT6A-66B s výkonem po 634 kW. Stroj je díky své svělé aerodynamice velmi rychlý - v optimální udávané výšce 8500 m dosahuje maximální rychlosti až 737 km/h. Dostup letounu je asi 12500 m a maximální dolet se přibližuje hodnotě 2800 km.

                                                                   Piaggio P180 Avanti

                                                            (foto: Nick Gray / CC BY-SA)

 

Odvozený bezpilotní Hammerhead se vyznačuje cestovní rychlostí 592 km/h, maximální výdrží ve vzduchu až 16 hodin a nosností 909 kg.

Demonstrátor bezpilotního letounu Hammerhead přestavěný z běžného P180 se dostal poprvé do vzduchu v listopadu roku 2013. První let prototypu proběhl v prosinci roku 2014.

Výrobce bezpilotního letounu Hammerhead, firma Piaggio, nabízí i možnost případného vyzbrojení stroje protizemní výzbrojí, a tím výrazného rozšíření schopností. Militarybox, CC BY-SA

                            maketa P.1HH Hammerhead na na výstavě v Paříži v roce 2013

                                                      (foto: Julian Herzog / CC BY)

 

 

Diskusní téma: Spojené arabské emiráty pořídí osm bezpilotních letadel P.1HH Hammerhead

Datum: 10.03.2016

Vložil: Alex

Titulek: Hammerhead

Zajímavé evropské letadlo. Zdá se, že americké omezení na vývoz špičkových dronů otevírá cestu konkurenci.

Záznamy: 1 - 1 ze 1

Vyhledávání