internetový armádní magazín

Slovensko si pronajme švédské letouny Gripen

11.01.2016 19:35

Slovenské ministerstvo obrany dosáhlo dohody se zástupci Švédska o pronájmu víceúčelových bojových letounů Saab JAS-39 Gripen. Konečné rozhodnutí o dodávce letadel slovenskému letectvu bude učiněno novou slovenskou vládou, která bude utvořena po parlamentních volbách naplánovaných na březen letošního roku. 
Předpokládá se, že slovenské letectvo bude mít k dispozici celkem osm strojů Gripen s možností celkového náletu 1200 hodin ročně.
Slovensko plánuje přijmout letouny Gripen k náhradě sovětských stíhaček typu MiG-29, které by měly být vyřazeny z provozu v letošním roce, protože končí smlouva s ruskou společností RAC MiG o jejich podpoře. To znamená, že první Gripeny musí být na Slovensku před koncem letošního roku, nejpozději počátkem roku příštího. Militarybox, CC BY-SA

                                                              JAS-39C českého letectva

                                                        (foto: Milan Nykodym / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Slovensko si pronajme švédské letouny Gripen

Datum: 12.01.2016

Vložil: David

Titulek: Gripeny

Je také otázkou, zda i v budoucnu jich bude pouze 8. Zakázka může být rozšířena o nové letouny v případě nějakého zhoršení bezpečnostní situace. A to je přitom poměrně pravděpodobné

Datum: 12.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Gripeny

Tomu moc nevěřím. I my by jsme potřebovali minimálně dvakrát tolik Gripenů. V případě zhoršení bezpečnostní situace už by jsme je měli objednávat teď. A nic se neděje... Nebo je zhoršení bezpečnostní situace až samotná válka? Pokud by něco takového nastalo, objednávali by všichni. A pochybuji, že by výrobce byl schopen uspokojit všechny hned. Objednávání a zavádění dalších letounů je otázka několika let... A pokud by se situace ještě více vyhrotila, výrobce by měl co dělat, aby několik let uspokojoval domácí poptávku.

Datum: 13.01.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Gripeny

S tím souhlasím - a právě to je podle mne problém. Asi se shodneme, že ČR by měla mít nějakých 18-24 Gripenů, Slovensko 14. Považoval bych to za přiměřené. jenže někteří lidé v ČR si neuvědomují, že stíhací letouny nejsou housky, že vyrobit letoun je poměrně náročný, ale také zdlouhavý proces, že je třeba vycvičit piloty atd. Já se obávám právě toho, že v případě nějakého zhoršení mezinárodní situace si různé státy budou objednávat nové letouny - a výrobci je buď nebudou moci dodat z kapacitních důvodů, anebo budou požadovat vyšší cenu

Datum: 20.01.2016

Vložil: Dip

Titulek: Re: Re: Re: Gripeny

Ovšem otázkou je, jestli není lepší si počkat na verzi E/F. Pokud rozšíření, tak by to měl být krok kupředu i z hlediska techniky.
Pokud má smysl sčítat české a slovenské kapacity, tak 38 Gripenů + Alcy už by byla asi adekvátní síla vzhledem ke společné velikosti našich zemí.
Jenže ona je to skládačka a k tomu letectvu musí být i kvalitní protivzdušná obrana, jinak to nemá smysl. A kde na to vzít a nekrást, když musíme platit sociální stát...

Datum: 29.08.2016

Vložil: Mil mi 14

Titulek: Re: Gripeny

Najlepšie by bolo vihlasiť medzinárodní tender a vibrať dassult rafal t3 z meteor a mica raketamy David

Datum: 11.01.2016

Vložil: Tom

Titulek: Re:re

O nutnosti vlastnit nadzvukové letectvo není třeba diskutovat, ale při jednoduché matematice: 4 stroje ve 24 h pohotovosti (2 stroje k okamžitému vzletu + 2 záložní stroje) + cca 1/3 z celkového počtu strojů musí procházet pravidelnou předepsanou údržbou (v tomto případě to jsou tedy 3 stroje)
mě zkátka na finální výcvik nových pilotů zbývá již jen jediný stroj a to je dle mého názoru dosti málo, nehledě na možnost případné odstávky z důvodu poruchy apod. Každopádně je však lepší mít i těch 8 strojů, než nevlastnit žádné. Takže ve smyslu "Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše" přeji našim slovenským bratřím hodně zdaru!!!

Datum: 11.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re:re

Výstižně napsáno. Pod to se také podepisuji.

Datum: 12.01.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: Re:re

Souhlas

Datum: 13.01.2016

Vložil: Deutschmann

Titulek: Re: Re:re

Je zajímavé že U nás jich máme 14 ks a v určitých chvílích je to asi takto:
5 ks bylo na misi
4 ks jsou v pohotovosti
4 ks jsou v údržbě
a zbývá 1 ks na výcvik.

Proto si myslím že brzo bude nějaká domluva s ČR a HU o základním výcviku pilotů. Aby se ušetřilo. Předpokládám že na Slovensku budou cvičit cca nové 2 piloty ročně.

Datum: 11.01.2016

Vložil: Mates

Titulek: re

Ne že bych Slovákům nepřál nové stíhačky,ale ten počet 8 kusů je směšný.V tomhle počtu už je snad lepší stíhací letectvo úplně odepsat.To samé provoz letecké základny pro 8 stíhaček je debakl.

Datum: 11.01.2016

Vložil: mattea

Titulek: Re: re

Nesouhlasím. Jde o udržení schopnosti, určitého know-how a samozřejmě prestiže. Bylo by výrazně dražší nadzvukové letectvo zrušit a někdy v budoucnu ho oživovat.

Datum: 12.01.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: re

Přesně tak. Vzpomínám si, jak před lety o pořízení, resp. obnovení nadzvukového letectva uvažovala Albánie. A vzdali to ani ne tak kvůli ceně letounů ( ty by mohli zřejmě dostat levně v rámci vojenské pomoci), jako spíše kvůli nutnosti vybudování infrastruktury, výcviku atd. Takže i menší počet letounů pro Slovensko má význam

Datum: 12.01.2016

Vložil: TT

Titulek: Re: re

Slovensko ale není státem, který by byl nucen zajišťovat obranu osamoceně. Je součástí NATO a pokud pořídí Gripen bude ve třech sousedních státech střední Evropy celkem k dispozici 36 letounů Gripen v rámci jednoho aliančního uskupení se stejnými operačními postupy a jednotným systémem velení a ostrahy vzdušného prostoru.

Datum: 12.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: re

To evokuje skoro otázku, zda 36 letounů pro tři státy není až moc? :) Před druhou světovou válkou měl bezpečnostní smlouvy také pomalu každý s každým...

Datum: 13.01.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: re

Těch 36 letounů mi naopak přijde jako až příliš málo. Mimochodem - podle někdejších plánů na přezbrojení mělo mít jen samotné české letectvo 36 nových nadzvukových letounů. Pak se to zredukovalo na 24, ale i to se později změnilo na pouhých 14. A těch 14 je naprosté minimum

Datum: 20.01.2016

Vložil: Dip

Titulek: Re: Re: Re: Re: re

Kdyby ČR měla celou Čáslav 2x, tak je to super :-)

Záznamy: 1 - 16 ze 16

Vyhledávání