internetový armádní magazín

Rusko se dohodlo s Tureckem na textu smlouvy o dodávkách komplexů S-400

30.06.2017 22:10

Rusko se dohodlo s Tureckem na textu smlouvy o dodávkách ruských protivzduškých raketových komplexů S-400 do Turecka. Jde o první dokončený krok na cestě ruských pokročilých raketových systémů do výzbroje turecké armády, která silně touží získat protivzdušné systémy dalekého dosahu schopné ničit letouny i balistické rakety, včetně raket středního doletu, a to bez ohledu na doporučení a řešení nabízená NATO. 

V dalším kroku rusko-tureckého jednání o možných dodávkách S-400 mají být vyřešeny otázky financování, respektive otázky poskytnutí ruského úvěru Turecku a dořešení politických otázek. Rozhodně nepůjde o jednoduché záležitosti, ale teprve pak bude možné uvažovat o podepsání smlouvy. Militarybox, CC BY-SA 

                                                                   S-400 Triumf

                                                       (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Rusko se dohodlo s Tureckem na textu smlouvy o dodávkách komplexů S-400

Datum: 01.07.2017

Vložil: Mirra

Titulek: to jsou věci

ještě před rokem jen na hraní ve fantazii a dnes realita. Mimochodem, včera prvně Turci povolili přelet ruského vojenského letadla přes svoje území, takže se nemuseli plácat oklikou přes Kaspik a Persii. Už to dokazuje jak velkou "důvěru" má Erdogan vůči NATO po tom zpackaném převratu...

Datum: 01.07.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Re: to jsou věci

Máte pravdu, před rokem to bylo nemyslitelné. Ono ještě není nic podepsáno, ale i tak je to pro NATO políček. S Tureckem se musí zacházet opatrně, a je lépe si ho držet dále od těla a nic moc mu neslibovat.

Datum: 01.07.2017

Vložil: jsk

Titulek: Re: Re: to jsou věci

Hlavně zrušit dodávky F35!

Datum: 01.07.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: to jsou věci

Nech ich kľudne zrušia, namiesto nich dostanú časom T-50!!! ;-)
Samozrejme, o pár rokov neskôr a exportné verzie, ale konieckoncov, to by boli aj tie F35...

Z nášho pohľadu môžeme označiť chovanie sa Turecka za vypočítavé, z ich pohľadu ide o pragmatizmus. Nedá mi Janka, dá mi Katka :-D Získajú Turci, získajú Rusi, stratí NATO aj EÚ.

Datum: 01.07.2017

Vložil: Mirra

Titulek: Re: Re: to jsou věci

jestli došel k názoru že NATO hodlá podpořit vznik Kurdistánu na účet Turecka tak mu moc možností nezbývá. A S-400 je dobrá v tom že si může posvítit i na málo viditelné letouny. Osobně myslím že k nákupu nakonec dojde, už jen kvůli gradaci sporů se Saúdskou Arábií kde může dojít k útoku na katarskou základnu. A evidentně do toho chtějí jít když tam turecký parlament odhlasoval odeslání posil.
A pozice USA je v tomhle velmi nepříjemná - oba státy jsou stěžejními spojenci v daném regionu, SA dělá megakontrakty a ropu, Turecko ovládá Bosporské úžiny a má nejsilnější vojsko BV, je v NATO a hlavní opora jižního křídla. Tam by to pak bylo opravdu zajímavé, zvlášť když by Turci požádali o aktivaci 5 článku při napadení základny v Kataru. To by byl rozhodující okamžik celé Aliance.

Datum: 01.07.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: to jsou věci

K poslednému bodu - pri aktivácii čl.5 by sa Turci pomoci od NATA nedočkali. Jednoducho preto, lebo už dnes sa na nich väčšina členov NATO pozerá slušne povedané "cez prsty" a Turecko berú ako čiernu ovcu. A pri tej politike akú má Erdogan rozbehnutú doma nemožno čakať zlepšenie, skôr zhoršenie vzťahov. A ak mu definitívne zabuchne dvere EÚ (=západ), myslím že to bude pre Turecko posledná kvapka. Demokratické režimy s autokratívnym režimom proste dokopy nejdú, skôr to toho autokrata bude ďalej tiahnuť k inému autokratovi (=RF). A to dôveru západu voči Turecku určite nezlepší, ale naopak. Každopádne, západ (NATO, EÚ) čakajú veľmi krušné časy...

Datum: 04.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Re: Re: to jsou věci

Krušné a nepředvídatelné časy. Jak by řekl geniální český stratég Švejk: Na bojišti se mění situace každým okamžikem. Vždyt je to nedávno co Turecko sestřelovalo Ruská letadla...Evropa potřebuje Turecko kvůli migrační krizi. NATO i když sem fanda bombarduje občas kohokoli pro co koly (Vylhané ZHN jako záminka 2 Írácké) Kdyby tedy bylo Turecko napadeno tak na to NATO jistě zareaguje. Budoucí vývoj bude záležet ne nepředvídatelné situaci v regionu. A také na nepředvídatelné situaci v samotném Turecku. Už nevím kdo řekl: Budeme překvapeni když nebudeme překvapeni...A existuje u Turecka vůbec varianta vývoje jež by nebyla překvapivá?

Datum: 05.07.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: to jsou věci

to že by NATO prišlo na pomoc Turecku keby Turecko samotné bolo napadnuté je bez debaty. Ale Mirra sa pýtal či by NATO prišlo na pomoc Turecku keby bola napadnutá turecká základňa v Katare. A to si myslím že by na pomoc NATO neprišlo. Zmluva nezmluva. NATO sa nenechá zatiahnuť do srač**k pre dáke súkromné válečné dobrodružstvá svojho člena, detto keď ide o čiernu ovcu Turecko.

Datum: 05.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jsou věci

Při napadení Kataru. Když by do bojů zasáhla i Turecká základna na jeho území by nemohl být aktivován článek 5 kolektivní obrany. Článek 5 smlouvy NATO upřesnuje článek 6

ČLÁNEK 6*
Pro účely článku 5 se za ozbrojený útok na jednu nebo více smluvních stran pokládá ozbrojený útok

na území kterékoli smluvní strany v Evropě nebo Severní Americe, na Alžírské departmenty Francie**, na území Turecka nebo na ostrovy pod jurisdikcí kterékoli smluvní strany v severoatlantickém prostoru severně od obratníku Raka;
na ozbrojené síly, lodě či letadla kterékoli smluvní strany, jež se nacházejí na těchto územích nebo nad nimi nebo na kterémkoli jiném území v Evropě, kde byla umístěna okupační vojska kterékoli smluvní strany v den vstupu této smlouvy v platnost, nebo ve Středozemním moři, nebo v severoatlantickém prostoru severně od obratníku Raka.
* Po doplnění článkem 2 Protokolu k Severoatlantické smlouvě o přistoupení Řecka a Turecka.

**Dne 16. ledna 1963 vzala Rada na vědomí, že pokud jde o bývalé alžírské departmenty Francie, stala se příslušná ustanovení této smlouvy od 3. července 1962 nepoužitelnými.

https://www.natoaktual.cz/na_zpravy.aspx?y=na_summit/washingtonskasmlouva.htm

Datum: 06.07.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jsou věci

V poriadku. Jedna vec je zmluva ktorá vraví že v takom prípade nárok na pomoc nie je a druhá či by sa s tým Erdogan spokojil a nebral to tak či tak ako ďalšiu zradu zo strany západu (NATO) voči nemu. Predsa len, racionalita u Erdogana častokrát ustupuje do pozadia emocionalite a populizmu. Každopádne, Turecko bude aj do budúcna nepríjemným "klincom" v zadku západu (NATO, EÚ). Lebo pokým bude Erdogan na čele Turecka, tak počítam že rebelantstvo a vydieračstvo Turecka bude pokračovať ďalej. Otázka je, čo s tým západ spraví a či vôbec s tým bude chcieť niečo spraviť.

Datum: 07.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to jsou věci

Ano Erdogan není ideální prozápadní demokrat. Jeho kroky viz obchod o kterém je článek atd USA i EU jistě nevidí rády. Pokusy o to něco s tím udělat asi padají na naši hlavu. EU potřebuje turecko kvůli uprchlické krizi. Můžeme být rádi že zadržuje ten dort chudáků s třešínkami teroristů který by celí nechutnal ani Angele Merkelové...Takže praktické kroky asi zatím ne. Jen slovní odsouzení a sem tam nějaké diplomatické divadýlko aby se neřeklo...

Záznamy: 1 - 11 ze 11

Vyhledávání