internetový armádní magazín

Rusko nabízí Iráku modernizaci vozidel BMP-1

15.02.2016 10:45

Irák navštívila velká ruská obchodní a vojenská delegace, která v Bagdádu jednala o prohlubovaní obchodních vazeb mezi Ruskem a Irákem a také o případných dalších dodávkách různých ruských zbraňových systémů irácké armádě. Mezi projednávanými otázkami byla také ruská nabídka na modernizaci bojových vozidel pěchoty BMP-1 (BVP-1). Tato jednoduchá a lehká vozidla si v souvislosti s bojem proti terorismu stále udržují určitou úroveň popularity a jsou vhodná do iráckých písčitých podmínek.

Ruská nabídka na modernizaci vozidel BMP-1 (BVP-1) má určitou vazbu na větší irácký nákup těchto obrněnců od české společnosti Real trade Praha a.s., která je výhodně získala ve Švédsku. Modernizace by měla probíhat především za pomoci modulu Berežok, který kromě nových pozorovacích a zaměřovacích systémů obsahuje kanón ráže 30 mm, spřažený 7,62mm kulomet, spřažený 30mm granátomet a protitankové střely Kornet.

Irák dostal od Ruska také nabídku dodání menšího počtu víceúčelových bojových letounů MiG-29M/M2, což zní dosti zajímavě, protože irácké letectvo právě přebírá americké stroje F-16IQ. Militarybox, CC BY-SA

                                                                    modul Berežok

                                                          (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA) 

 

 

Dřívější zpráva 9.4.2015 : BVP-1 od Excalibur Army pro Irák

 

Dřívější zpráva 7.3.2015 : Excalibur Army chce prodat 350 BMP-1 do Iráku, musí však čekat na německé povolení

 

Diskusní téma: Rusko nabízí Iráku modernizaci vozidel BMP-1

Datum: 15.02.2016

Vložil: David

Titulek: BMP-1

Nevím. I nadále budou mít tato vozidla chyby , které přitom právě v Iráku jsou hodně patrné - nedostatečný prostor pro posádku, nízká úroveň proti minové ochrany.
Ale chápu to, že Irák je ve složité bezpečnostní situaci, peněz nemá nazbyt -a tak kupuje to, co je rychle a levně k dispozici

Datum: 15.02.2016

Vložil: alexa123

Titulek: Re: BMP-1

Súhlasím, ale je to o peniazoch. Ak modernizáciou za rozumné ceny získa "kanón ráže 30 mm, spřažený 7,62mm kulomet, spřažený 30mm granátomet a protitankové střely Kornet" tak prečo nie? Potom to už je iba o taktike - s takou výzbrojou sa použijú tam, kde ich pancierová ochrana na také účely vyhovuje.

Datum: 15.02.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: BMP-1

Není to jen o penězích. Jde o to, že tuhle relativně jednoduchou techniku se naučí jejich vojáci ovládat a udržovat velice rychle. Proces, který zvládnou u modernizované BMP-1 během několika týdnů by u moderních a sofistikovaných západních strojů trval minimálně rok. A když nějakou posádku v boji ztratí, relativně snadno ji zase nahradí...

Například syrští vojáci si pochvalovali, že si obsluhu T-72B a T-90 osvojili během několika dní. Nedovedu si představit to samé třeba u T-14, Leopardu 2A6, Abramse M1A2 atd.atd...

Datum: 15.02.2016

Vložil: saracen

Titulek: Re: Re: Re: BMP-1

Ja by som to zase až tak netvrdil a domnievam sa, že spomínané západné tanky sú sofistikovanejšie vo vzťahu k údržbe a samotnej logistike, ale myslím si, že ovládanie by malo byť jednoduchšie a to práve z dôvodu sofistikovanejšieho palebného systému a samotnej automatizácie určitých palebných úkonov pred streľbou.
Samotná veža vyzerá bojovo naladená, ale neviem si predstaviť samotné ovládanie v podstate 3 rozličných zbraňových systémov v priestore ako je veža BVP-2. Inak v tomto majú rusi prim čo sa týka spájania rôznych zbraní do jedného celku. Vo svete obdobné ekvivalenty ťažko hľadať.

Datum: 15.02.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: Re: BMP-1

V nedávném rozhovoru jeden z managerů Uralvagonzavodu uvedl, že zatímco obsluhu T-90A zvládnou obyčejní branci po "krátkém" proškolení, tak posádka T-14 se bude muset skládat čistě z profesionálů cvičených na tento typ minimálně rok... Nepředpokládám, že u západní techniky tomu bude jinak. Já se přiznám, že si teda nedokáži představit, že by bylo snazší vycvičit posádku pro německou Pumu, než pro BMP-1.

Datum: 16.02.2016

Vložil: Kozlus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: BMP-1

Taky nezapomente, ze dodavka novych vozidel by trvala dlouho. Tahle modernizace bude hotova rychle, takze bude i rychle nasazena.

Datum: 16.02.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: BMP-1

Ano, to také.

Datum: 16.02.2016

Vložil: Míša

Titulek: Re: BMP-1

Jo tohle smysl dává. Vše vypsané, rychlost a lepší zbraňové a detekční prostředky umožní zvýšit bojeschopnost, narozdíl od starých Bevek, které se dnes jeví spíš jen jako pohyblivý terč pro granátomet.

Záznamy: 1 - 8 ze 8

Vyhledávání