internetový armádní magazín

Ruská 6. generace bojových letadel

15.03.2016 08:20

V reakci na americké diskuse o přípravě letounů šesté generace v programech F-X a F/A-XX amerického vojenského letectva (U.S. Air Force) a amerického vojenského námořnictva (U.S. Navy) se v minulých dnech i oficiální představitelé Ruska nechali slyšet a informovali veřejnost o pracech na budoucích ruských strojích šesté a dokonce i sedmé generace. Je pochopitelné, že na nějaké bližší informace byli tito představitelé značně skoupí, protože se dá předpokládat, že je ani oni sami nemají. Vývoj běží neustále vpřed, ale v dnešní době stále ještě ani není zcela jasné, čím vlastně budou letouny šesté generace přesně definovány, a o té sedmé to platí dvojnásob.

                                                                      Suchoj T-50
                                                       (foto: A. Beltyukov / CC BY-SA)


Rusové nyní finišují se zkouškami nového víceúčelového bojového letounu Suchoj T-50 patřícího do páté generace, v které zatím kraluje americký typ F-22A Raptor. Na rozdíl od Američanů, kteří za svoji prioritu pojali vlastnosti obtížné zjistitelnosti se Rusové daleko více soustředí na pokročilou avioniku, výzbroj a oblast, v které vždy před Američany mírně vedli, a to je aerodynamiku. Dá se předpokládat, že ruský stroj ve své konečné podobě poletí rychleji, dále a bude bezpochyby obratnější než jeho americký rival, bude disponovat promyšlenějšími a dokonalejšími soustavami průzkumu, varování a sebeobrany a bude od samého počátku široce použitelný v mnoha rolích. Nedostatek prostředků v ruské pokladně zapříčiněný propadem cen ropy a sankcemi, což jsou vlastně v obou případech výsledky amerického protiruského boje, však pravděpodobně zamezí jeho masové výrobě.    

Tahounem vývoje v oblasti bojových letadel vždy byli a jsou Američané, kteří provokují ostatní k nějaké reakci. Jejich prohlášení a vývojové práce především u Rusů vyvolávají vždy nějakou odezvu. To platí i nyní, když ještě před dokončením projektu letounu páté generace se pouštějí do přípravy projektu letounu generace šesté. Konstrukční kancelář Suchoj předvedla vrcholným ruským představitelům svůj nástin koncepce nové stíhačky, který v sobě pochopitelně odráží i uvolněné, nebo jinak získané americké informace z projektů F-X a F/A-XX. Zatím co americké vize mají spíše tvar delty, tak ruské představy směřují spíše k tvaru talíře s mnoha lomy po okraji. Američané i Rusové zcela vypouštějí ocasní plochy, které jsou hlavním "krmivem" pro radiolokátory a zaměřují se na jiný systém řízení. Obě strany uvažují o aktivních systémech ochrany letounu na bázi laserů a obě strany také předpokládají možnost letu bez pilota.

Rusko se očividně nechce ve vývoji svých bojových letadel zastavit. Svými slovy to potvrdil i velitel ruských vzdušných a kosmických sil generál Bondarev, který uvedl, že kdyby se Rusko nyní zastavilo, zastavilo by se již navždy. Konkrétní konstrukční práce na ruském letounu šesté generace budou zahájeny během několika let a jeho prototyp by se mohl podívat do vzduchu před rokem 2030. Militarybox, CC BY-SA
 

Diskusní téma: Ruská 6. generace bojových letadel

Datum: 16.03.2016

Vložil: Cateye

Titulek: Mimochodem

Díky za výbornou monografii o Su-24 :)

Datum: 16.03.2016

Vložil: jsk

Titulek: Putin právě oznámil

OSMOU generaci boovéo letounu:. plazma kam se podíváš, laserová děla, přesuny v hyperprostoru:)
Žádbý T-50 ani ni cpodobného NEBUDE, rusáci na to nemají ani prachy ani technologie - jsou cca 20-30 laet a USA...
A už se tady vzpamatujte - jste jako AC24.

Datum: 16.03.2016

Vložil: jsc

Titulek: Re: Putin právě oznámil

Americký propagandista je opět zde se svými imbecilními výplody. Už táhni do pí.., a čti si pouze na "nezávadných" webech pohádky o amerických technologických novinkách, které nikdo nikdy nepřekoná.

Datum: 16.03.2016

Vložil: Bubi

Titulek: Re: Re: Putin právě oznámil

nikdy se nehádejte s blbci, blbci vás stáhnou na svoji úroveň a tam žádný blbec nemůže prohrát neboť mají na té úrovni mnohem více zkušeností...

Datum: 17.03.2016

Vložil: mattea

Titulek: Re: Re: Putin právě oznámil

Bubi: trefně napsáno!

Datum: 18.03.2016

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Putin právě oznámil

je to dobrý ukazovateľ ruských schopností a pokroku. Horšie by bolo, keby neštekal - to by totiž nemal na čo...

Datum: 16.03.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Putin právě oznámil

Kéž by jste napsal někdy něco opravdu rozumného. Pořád s tím Putinem, a nemají technologie, a nemají prachy, a Amerika má 30 let náskok, a všechno je ruská propaganda, a všichni se mají vzpamatovat, a všichni jsme jako .... . Prostě se sám pasujete do role vrchního tajtrlíka, který přistupuje k tomuto webu.

Datum: 16.03.2016

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: Putin právě oznámil

Vzpomínám jak vloni před odhalením Armaty, Jsk a jemu podobní vyhlašovali, že rusové nic nedpředvedou, protože nic nemaji.
Když bylo jasné že se na přehlídce 9. května tank objevi, vyhlašovali že ani nesundají plachty z věže protože tam mají jen atrapy.
Když je předvedli v plné kráse, se skřípějícími zuby vyhlašovali, že všechno je jen "maskirovka" atd, atd...
Tito lidé s ruským mindrákem si prostě vždycky něco najdou. Ale historie mluví jinak a připomíná že podceňování rusů se rozhodně nevyplácí...

Datum: 16.03.2016

Vložil: sd

Titulek: jsem druhý

Já jsem taky blbec v tom případě.

Datum: 17.03.2016

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Putin právě oznámil

Vždy sa majdú experti, ktorí si myslia, že v Rusku práve zliezli zo stromov. Chcel by som podotknuť, vo vietnamskej vojne bole podstatná čásť vrtuľníkov US Army zostrelená ručnými PL raketemi Strela ale o tom sa dnes už nepíše, lebo by utrpela technologická predstíž USA. Museli by ste pátrať v archívoch a dokumentoch z danej doby. Systém Strela 3, prišiel do výzbroje vtedajšej Sovietskej armády v roku 1974 zatiaľ čo americký systém FIM 92 Stinger s podobnými výkonmi bol zaradený do výzbroje v roku 1982 to je o osem rokov neskoršie. To už nehovorím o R 73 z roku 1982, keď adekvátny prostriedok oznečený AIM 9 X, zaradilo USAF v roku 2002. Nechávam na Vás aby ste si vypočítali rozdiel rokov.

Datum: 17.03.2016

Vložil: SD

Titulek: KLID soudruhu slováku

střely krátkého dosahu rusové získali v západním Německu, kde byla ukradena střela krátkého dosahu amerického původu. Střelu naložili do osobního mercedesu, rozbilo se zadní okno, aby se vlezla do auta. A z vyčuhující střelou se prchalo.
Poté ji rozmontovali a v balících poslali do Ruska. Sranda je v tom, že balíky se vrátily na pošty v Německu a tak je agenti museli znovu poslat.

V Rusku tu střelu náramně prostudovaly a pokořili obrovský problém špatných vlastností ruských střel krátkého dosahu.

Takže klídek. Myslet si může každý z nás, co chce, ale lhát a ještě opak- to jen pro sebe.

Datum: 17.03.2016

Vložil: Flanker.27

Titulek: Re: KLID soudruhu slováku

To zní jako docela dobrý film :)
Aneb jak v 90. letech NATO zjistilo, že střely R-73 z výzbroje východoněmeckého letectva překonávají tehdy používané sidewindery L téměř ve všem - rychlejší, s větším doletem, lépe manévrující. Výjimkou byla odolnost proti IČ rušení.

Datum: 17.03.2016

Vložil: sd

Titulek: Film

To je real a film by to byl dobrý, podle zkutečné události. Otázkou je, jestli by vydělal.

Datum: 18.03.2016

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Re: KLID soudruhu slováku

To by ste mali teda uviesť typ aj rok. Zároveň si uvedomiť čo to číslo v mene Strela 3 ztnamená!

Datum: 17.03.2016

Vložil: alexa123

Titulek: Re: Putin právě oznámil

Koľko rokov sú potom za USA napr. Japonsko, Nemecko, Francúzsko, Anglicko ktorí na rozdiel od Rusov nemajú ani maketu lietadla 5.generácie.

Datum: 15.03.2016

Vložil: Locket

Titulek: k šesté

Na masovou výrobu T-50 je zatím stále čas, a ten čas jednou přijde, až bude vše "pinktlich". Program zdržela hořící T-50-5. Ano nebude jich 1000, ale maximální odhad potřebných strojů je cca 250 (samozřejmě v dlouhodobém časovém horizontu). Cirka tolik jako je Su-27 a jejich derivátů. Sankce bych do toho moc netahal, však tento projekt je budoucnost ozbrojených sil, potažmo státu, aneb národní zájem (jak zmínil onen generál). Není to přeci poprvé co je na Rusko či SSSR útočeno tímto způsobem. Např. fregaty p. 11356R jsou přímo ovlivněny sankcemi, ale to je něco trochu jiného. Šestá generace přijde možná v čase, kdy bude potřeba obměnit MiG-31BM (další stroj který VKS skutečně životně potřebuje). Tady by souhlasila vysoká rychlost i s pojení s "bezpilotníkama". Ochrana pomocí laserů, něco na způsob, který již najdem dnes u některých ruských vrtulníků?

Datum: 15.03.2016

Vložil: bog

Titulek: 6

autor článku tú víziu videl? je niekde na internete zverejnená?

Datum: 15.03.2016

Vložil: Terminator

Titulek: Re: 6

Já chci taky vidět americké a ruské vize

Datum: 15.03.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: 6

.... tak použij Google a podívej se. Redakce Militaryboxu určitě taky nebyla s Rogozinem na předváděčce u Suchojů, ale vychází z popisů a obrázků na internetu.

(upraveno redakcí)

Datum: 16.03.2016

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: 6

gúgl to nenašiel

Záznamy: 1 - 20 ze 20

Vyhledávání