internetový armádní magazín

Ponorka Belgorod - ruský speciál byl představen

24.04.2019 08:50

Dne 23. dubna 2019 byla v Severodvinsku oficiálně představena nová jaderná ponorka speciálního určení Projekt 09852, nesoucí jméno Belgorod. Toto speciální plavidlo vzniklo přestavbou nedokončené jaderné ponorky Projekt 949A. Podle ruských zdrojů má být ponorka Belgorod prvním nosičem systému Poseidon, tedy velkých podvodních dronů s jaderným pohonem, které mohou nést mohutné jaderné i konvenční nálože. Každopádně plavidlo je výrazně delší (délka asi 184 m) než její původní základ a ve svých útrobách nemá klasické sekce pro řízené střely. Neznámé úseky ponorky mohou kromě přenášení Poseidů být operativně rychle upraveny a pravděpodobně sloužit pro umístění zařízení pro vedení velmi speciálních podmořských operací.

Ponorka Belgorod má být zcela dokončena během dvou let. Militarybox, CC BY-SA

    Slavnostní ceremoniál představení ponorky Belgorod. Fotografování a filmování ponorky bylo při této

   akci nařízením ministerstva obrany výrazně omezeno. Patrný je široký trup původního Projektu 949A

                           zakončený dvěma šrouby. / Foto: Sergej Kulešov / TASS / FU

 

 
 
G
M
T
Y
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hlasová funkce je omezena na 200 znaků

 

Diskusní téma: Ponorka Belgorod - ruský speciál byl představen

Datum: 27.04.2019

Vložil: Petr

Titulek: no vida

uvidíme ako to dopadne - riešenia majú Rusi dobré ,ale kvalita prevedenia je veľakrát mimo.(veľké problémy aj v kozmickom priemysle..) fakt je ,že korupcia a lajdáctvo zničia viac zbraní ako nepriateľ....
No problémy s kvalitou majú aj Amíci viď. tzv . neviditeľné bojové lode ,ktoré vidieť až veľmi často stať kvôli poruchám (naposledy v Panamskom prieplave).

Datum: 26.04.2019

Vložil: Hades

Titulek: provokácie rusofóbnych trollov

"strix" je známy rusofóbny troll - neodpovedajte na jeho detinské provokácie !!

Datum: 25.04.2019

Vložil: Jarda

Titulek: Poseidon

Co by mne nejvíce zajímalo je jaderný pohon obřího torpéda Poseidon, délka 24 metrů, dosah 10 000 Km, průměr - 1,6 m, rychlost pod vodou přes 100 km/h, nálož 2 MT. Malý jaderný reaktor v Poseidonu má prý asi 10 tun hmotnosti , což je násobně menší reaktor jak v jaderných ponorkách. Jaký má výkon v MW ? Poseidon je skvělý úspěch Ruska. Obrana proti němu bude velmi složitá. Pluje v hloubce i 1000 m.

Datum: 26.04.2019

Vložil: cernakus

Titulek: Re: Poseidon

pro pohyb rychlostí 100km/h, průměru 1,6m a délce 24 metrů je třeba nejméně 2,5MW pohonné energie, na vrtuli (pumpjetu) ztratíme tak 20%, takže 3MW na turbíně/elektromotoru. Běžné námořní reaktory pak mají účinnost mezi reaktorem a turbínou kolem 20%, ale čím menší a jednodušší, tím menší. Starší systémy jaderných ponorek měly spíše 15%. Takže výkon reaktoru bude nejméně 20MWt. To se sice zdá hodně, ale reaktory jsou poměrně malé. Například reaktor na třídě los Angeles má při výkonu 165MWt průměr 4,5 metru a délku 13 metrů.

Datum: 26.04.2019

Vložil: Jarda

Titulek: Re: Re: Poseidon

To by mohlo být reálné. Vzhledem k jadernému reaktoru na palubě bude jistě nutné také "upravit" i průběh "cvičných střeleb". Nepůjde to asi jako u konvenčních zbraní, kde na ztracených kusech nezáleží. Tady by hrozila v budoucnu radioaktivní kontaminace moří.

Datum: 26.04.2019

Vložil: cernakus

Titulek: Re: Re: Re: Poseidon

Je to teoretická kalkulace. Ale u takových tvarů jako má Poseidon a tak "normálních" rychlostí, jakých dosahuje, je ta kalkulace velmi přesná (+-10%)

Ztráty cvičných torpéd nehrozí. Na rozdíl od bojových totiž mají pozitivní vztlak (ty naopak mají negativní). Takže při poruše torpédo prostě vyplave na hladinu.

Moře jsou radiačně kontaminována značně. Ještě v polovině 90tých let bylo legální vyvážet vyhořelé palivo jaderných reaktorů v kontejnerech do oceánů. Největší skládka je dokonce poblíž Evropy v severním Atlantiku
https://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_disposal_of_radioactive_waste
A nedělám si iluze, že ekologická prasata - Rusové, Číňané a Američané, to nedělají potajmu dodnes.
Ostatně i Japka, než aby draze dekontaminovala vodu z Fukušimských záchytných bazénů, tak ji prostě nechali vytéci do oceánů. Pokutu za to dostali jen formální.

Datum: 29.04.2019

Vložil: Jarda

Titulek: Re: Re: Re: Re: Poseidon

U Ruska , země s nominal. HDP asi 1,6 bil.USD /asi jako Španělsko či Jižní Korea/ je pozoruhodné, že loni mělo ve stavbě pět atomových ponorek třídy Jaseň , čtyři třídy Borej a jedna ? třídy Oskar II , celkem min. 10 kusů nových jaderných ponorek. Zároveň spouští i nové jaderné ledoborce. Slušný výkon u tak "malé" ekonomiky.

Datum: 30.04.2019

Vložil: cernakus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Poseidon

Prvně moc nechápu souvislost tvého příspěvku s tímto vláknem.

Za druhé, až bude Rusko kupovat výzbroj za dolary, tak dej vědět. Do té doby počítat jeho ekonomiku v nominálu nemá valný smysl.

Jinak je fajn, že mají ve stavbě pět Jasanů, ale ještě více fajn by bylo, kdyby je taky někdy dostavěli. Amíci staví Vrižinky 7 krát rychleji a ekonomiku tolikrát výkonnější nemají.

Datum: 30.04.2019

Vložil: Jarda

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poseidon

Pokud je vlákno ke spuštění nové ruské jaderné ponorky, tak jsem jen sumarizoval, jak to vypadá v Sevmaši dnes. Ruskou politiku dneška podporuji, vede k vytvoření multipolárního světa , tedy omezení moci světového policajta č.1 = USA, který se už navraždil dost /Vietnam. Irák,.....atd. atd/.

Datum: 30.04.2019

Vložil: Jarda

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poseidon

Rus je schopen spustit Boreje po 6 letech stavby . S US Viržinkami bych Boreje nesrovnával, Viržinko je třetinová ponorka proti Boreji. Když se podívám na srovnatelný typ Ohio, tak ho usáci stavěli 3 až 5 let v průměru. A to už není proti 6 letům takový rozdíl. Loni byly vojenské výdaje USA - 649 mld.USD, Ruska - 61 mld. Při 11 krát větších vojenských výdajích a 14 krát větším HDP USA stále musím považovat ruské výkony za obdivuhodné. Poseidon, Kinžal, Borey, Armata, ... to jsou pěkné věci pro stát , který má menší vojenský rozpočet jak Saudská Arábie, Indie či Francie.

Datum: 26.04.2019

Vložil: Hup

Titulek: Re: Poseidon

Výkon reaktoru. Dají se najít informace že asi 100 Megawattů. On Belgorod by měl sloužit převážně asi pro speciální úkoly v hlubinách a to zejména v Arktidě. Bez bližších podrobností samozřejmě. Má to být i nosič miniponorek, batyskafů či různých podvodních dálkově řízeních i autonomních -aparátů-. Ponorka má obsahovat geofyzikální komplex Magma pro geologický průzkum v Arktidě. Dá se říci speciální víceúčelová ponorka.

Datum: 26.04.2019

Vložil: cernakus

Titulek: Re: Re: Poseidon

Belgorod má stejné reaktory a stejné turbíny jako standardní Oscar-II ponorky. Takže 2×190MWt reaktory, 2×37MW pohonné turbíny, ale 4×3,2MWe truboelektrické generátory (původní Oskárci měli jen dva kousky) kvůli zvýšené spotřebě palubních vědeckých přístrojů (+ napájení ROV) a také proto, že má manévrovací systém poháněný elektricky (Původní lodě třídy jej nemají).

Datum: 27.04.2019

Vložil: Hup

Titulek: Re: Re: Re: Poseidon

To nepatřilo k ponorce, ale k Poseidonu. Kde má mít údajně reaktor výkon až či asi 100 Megawattů. Což vypadá vcelku hodně. Samozřejmě nemohu nijak potvrdit. Jinak je mi jasné že jde o původní upravený Projekt 949A Antěj.

Datum: 27.04.2019

Vložil: cernakus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Poseidon

100MW i kdyby tepelných je z praktického hlediska vyloučeno. Při nějaké rozumné dálce reaktoru (dejme tomu 8 metrů) by teplota jádra musela být hrubým výpočtem ~1850 K. To je na hranici udržitelnosti i LBE pracovního média (1943 K při STP). Navíc by takový pohon měl velmi vysokou účinnost (>30%), tudíž obrovský výkon na hřídeli (>30MW) a tím by torpédo mělo i mnohem větší rychlost než běžně udáváno (>220km/h). A tím by bylo dost hlučné.

Datum: 25.04.2019

Vložil: strix

Titulek: Absolutní zbytečnost,

Rusko se nikdy nemůže postavit US NAVY, dostalo by neskutečnou nakládačku. Raději by se mělii soustředit an budování východních vojenských okruhů, až an ně vletí Čína tak se budoudivit, ale bude už pozdě...
O co je takový Poseidon (poikud tedy vůbec existuje) lepší než třeba Mineteman nebo Trident? Jaderná válkada by znamenala totální konec a Rusko by se jí mělo bát nejvíce..

Datum: 25.04.2019

Vložil: Vantom

Titulek: Re: Absolutní zbytečnost,

Ruské námořnictvo se nebude stavět US NAVY ve střetu na otevřeném moři, k tomu není ani nebylo určeno.

Zbytečnost to není, a předpokládám že na Poseidonech není nápis US ONLY..

Krom toho jste buď dítě nebo hňup.

Datum: 25.04.2019

Vložil: E.

Titulek: Re: Absolutní zbytečnost,

Úvahy, na co by se měli soustředit, ponechte radši odborníkům. Porovnávání zcela odlišných konceptů budování a zastávaných funkcí námořnictva v Rusku a USA je velmi ošemetné, možná bych řekl až nesmyslné. Mimochodem, jaderná válka mezi velmocemi by byl konec pro nás všechny a ne pouze pro Rusko.

Ale vám bych hlavně doporučil se soustředit více na výuku českého jazyka. Čtení takového textu je skutečným utrpením a svědčí to jedině o tom, že jste nemohl absolvovat ani základní školu (nebo jste jen líný si po sobě napsaný text přečíst). Nikdo nejsme neomylný, ale toto je opravdu ostuda.

Datum: 25.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: o té neskutečně nakládačce bych dost pochyboval

už jenom že takhle píšeš, je vidět že o tom nemáš ani páru. US má sice více lodí než Rusko, ale rusové mají speciálné protilodní střely, které ty US lodě potopí....ona totiž ta námořní válka by se nevedla jenom na moři, ale i pod vodou a ze vzduchu...a zřejmě ti také uniká, že rusové mají Jarsy, Sarmaty, Satany...

Datum: 26.04.2019

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Re: o té neskutečně nakládačce bych dost pochyboval

Tak to aby námorníctva NATO vymenili konečne katapulty a vrhače oštepov na svojich lodiach za niečo sofistikovanejšie...

Datum: 27.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re:US námořnictvo je dobré jenom proti

vojensky zaostalým státům, aby je mohlo zastrašovat...proti Rusku je US Navy pouze několik cílů pro likvidaci....

Datum: 28.04.2019

Vložil: Luk

Titulek: Re: Re:US námořnictvo je dobré jenom proti

Omny ty si bud dieťa alebo si mentálne v detstve zostal. Tým bludom čo píšeš sám nemožeš veriť :) a to vyjadrovanie ako z detskej proletárskej knižky :D

Datum: 28.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re:US námořnictvo je dobré jenom proti

mamlasi tvé urážky ignoruji zkus napsat něco konkrétně o těch bludech a já ti to vysvětlím o)

Datum: 30.04.2019

Vložil: P

Titulek: Re: Re: Re: Re:US námořnictvo je dobré jenom proti

To niesu urážky to je realita

Datum: 30.04.2019

Vložil: Luk

Titulek: Re: Re: Re: Re:US námořnictvo je dobré jenom proti

Ok tvoje vyjadrovanie je ako z detskej knižky alebo pre demetné publikum... Rusové mají specielní pritilodní strely které ty US lode zničí :) ano maju a US maju taktiky a prostriedky ako s nimi bojovať
Námorní boje budou prebiehat nielen na mori ale aj pod morom a zo vzduchu ... wtf to čo je? Ved to je absolutne logickíé že budu bojovať všetky zložky
Rusové maji satany, sarmaty a yarsy ... ako to s tým námornym bojom súvisí? To predsa všetci vedia že majú balistické rakety, maju ich aj iné krajiny.
Tako ako som napísal pokial ruskú propagandu robia ludia ako si ty tak vžsdy bude na smiech :)

Datum: 02.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re:mamlasi Luku

a četl jsi vůbec co napsal tvůj kámoš Strix?? kdyby né tak by ses totiž tak pitomě neptal.
Jinak jedna věc je mít taktiku a druhá věc jak je reálné, že by vůbec něco sestřelily - prakticky žádná a pokud něco tak rozhodně né všechny. Utočné nadzvykolvé ruské protilodní střely jsou pro US marinu nepřekonatelný problém

-když budou bojovat absolutně všechny složky tak pak uznej, že to že by Rusko dostalo přes držku je nic než blábol, protože Strix to psal jako kdyby bojovaly jenom lodě

Datum: 25.04.2019

Vložil: Flanker.27

Titulek: Re: Absolutní zbytečnost,

Vždycky mě pobaví tyto "dobře míněné rady". Jako komediální vložka do do Ahoj na sobotu by sa to zišlo.

Datum: 27.04.2019

Vložil: Petr

Titulek: Re: Absolutní zbytečnost,

Amíci sa zničia sami.Už teraz badať úpadok USA ekonomiky - hlavne v strojárstve idú rýchlo dole.(osobne auta zaostávajú už asi 5 - 7 rokov za europ. i japonskými,nákladné asi 10 - 15 rokov, prepad je viditeľný už aj v letectve...atď a to nepíšem o ich plechoch tie sú fakt mimo normálnu kvalitu).
Čína nenapadne Rusko - keby to mohla urobila by to už v dávnej minulosti.
Ináč väčšie problémy majú Amíci s tzv. Hispanskými prisťahovalcami(maš celé oblasti juhu USA kde angličtina je na druhom mieste.

Datum: 28.04.2019

Vložil: Fuk

Titulek: Re: Re: Absolutní zbytečnost,

Ano určite USA upadá, svetu bude vládnuť rusko cez zlatý rubel, to kvákate už 30 rokov a nič, F22 je vo vzduchu už pomaly 20 rokov a rusi niesu schopní dokončiť su 57 ktorý sa mu možno vyrovná. Čína rusko nenapadne aspon nie v dohladnej dobe čína má rozum ona rusko iba využije, tak ako to robí západ. Lacno nakupujeme nerasty a vdaka tomu že rusom vládnu skorumpovaní autokrati napojení na biznis tak tieto prostriedky su aj tak rozkradnuté a utrácané rusmi žijúcimi na "prehnitom" západe :D ale ano USA majú velké problemy a čoskoro zaniknú :)

Datum: 24.04.2019

Vložil: Pepe

Titulek: Belgorod

Dobré monstrum. Snad naplní to, co od něj Rusové očekávají. Podle vzorně zabalených šroubů a zákazu fotografování a filmování lze očekávat, že na povrchu budou viditelné nějaké novinky a zajímavá ruská řešení.

Datum: 28.04.2019

Vložil: fuk

Titulek: Re: Belgorod

Ale prosim Ta, iba dokoncili 10ky rokov rozostavanu lod to je všetko. Nič svetoborného sa nedeje, iba pre ludí ako omny to je dovod na predcasnu ejakulaciu. A samozrejme nesmierny úspech pre sovietsky ľud, opäť sú krok pred imperialistami zo západu. A západ to má samozrejme na saláme pretože my máme prístup k necenzurovaným informáciám na rozdiel od bežných rusov a vieme kam rusko smeruje a ako na tom reálne je :)

Datum: 28.04.2019

Vložil: E.

Titulek: Re: Re: Belgorod

Nic ve zlém, ale proč se tolik Slováků montuje do diskuzí na českých serverech. Proč neotravujete na nějakých slovenských. Už mě to docela štve pořád číst něco slovensky. Buď se naučte česky nebo jděte kušnit domů. Mimochodem pro vás je nesmírný úspěch, že po třiceti letech budete mít dokonce nové stíhačky... A pak tady někomu vyčítejte, že neměl prachy na dostavbu či v tomto případě velmi radikální přestavbu nedokončené ponorky. Navíc se jedná o kus velmi zajímavý a specifický z celosvětového hlediska, ale říkat to někomu, komu rusofóbie dávno rozežrala mozek, je asi zbytečné.

Sice tu někteří mají dosti svérázné názory, ale to není důvod prasit diskuzi nějakými předsudky, propagandistickými kecy, urážkami kohokoliv či politikou. Pokud se nad něco takového nedovedete povznést a nedodat do diskuze zajímavé informace nad rámec článku, můžete jít jinam a tam si klidně vy a vám podobní vytrubujte, co chcete.

Datum: 30.04.2019

Vložil: Luk

Titulek: Re: Re: Re: Belgorod

Ale my sa nehráme na svetovú velmoc a nechceme obnovovať svoje sféry vplyvu po celom svete na rozdiel o ruska. Rusko by malo akceptovat svoju pozíciu regiionálnej a nie svetovej velmoci. Nehrať sa na niečo na čo nemá. No a k diskusiám verím že je ťažké zmeriť sa stým že existujú aj iné názory ako len proruské kvíkanie a ešte ťažšie že vy milovníci ZSSR ste v menšine :)

Datum: 01.05.2019

Vložil: E.

Titulek: Re: Re: Re: Re: Belgorod

Klasika. Jakmile si někdo dovolí zastat Ruska nebo mít odlišný názor, je hned rusofil, kremlobot, milovník SSSR, komouš, rudoch, zastánce starých pořádků atd. To je už fakt ohraná a trapná písnička. Nic jiného neznáte? Za další - asi jste se probudil po 30 letech jako Šípková Růženka, protože SSSR už fakt neexistuje. Ale evidentně vám chybí, když o něm máte potřebu stále povídat a zaštiťovat se jím. SSSR byla třeba i Ukrajina - to je najednou dilema, že? Možná zde tvrdíte, že si nehrajete na světovou velmoc, ale z diskuzních příspěvků a častého chování, které zažívám ze strany Slováků v Praze, takový pocit fakt mám. O tom, že se ani nesnaží naučit česky nebo trochu mluvit česky už ani nemluvě. Pokud už tu třeba několik let studují, mohli by toho být schopni. Ostatně oproti Rusku je Slovensko jen bezvýznamný plivanec na mapě Země. A vysvětlete mi, proč by Rusko nemělo mít své sféry vlivu nebo zájmy? Pokud jste si nevšiml, dělají to všechny velmoce. Jen slepý něco takového nevnímá nebo vnímat a vidět nechce. A ten celý svět si fakt nechte. Porovnejte si, kde jsou nasáčkovány USA a kde Rusko. Kolik konfliktů a s jakým výsledkem vyvolalo Rusko a kolik USA, kolik si v minulosti vydržovalo diktátorů či režimů po světě Rusko a kolik USA. Ono stačí jen přemýšlet, jenže to opravdu zatemněný mozek nedovede. A co Čína? Ta také nemá nárok mít své sféry vlivu a zájmy? To může jen slovutný četník strýček Sam? Líbí se mi, jak by každý rád Rusku něco přikazoval, doporučoval a to nejlépe pod nátlakem (např. sankcemi), odsuzoval jeho chování, ale na druhou stranu až moc okatě toleroval něco takového jinde. Velmi rád si přečtu jiné a zajímavé názory k příslušnému tématu, ale ne takové pindy, v kterých zaslepený mozek neustále dokola opakuje ty největší hovadiny, které se v diskuzích stále opakují a do všeho je schopen nacpat třeba ten SSSR. To už je fakt diagnóza.

Datum: 01.05.2019

Vložil: bog

Titulek: Slovač

Žijem v Čechách a musím potvrdiť, že slovenská mentalita, hlavne východniarov, tu vyniká v zápornom zmysle. Veď aj si zvolili po fašistovi za hlavu štátu fašistku. Na sprostú slovač platí iba malý dvor a veľký bič.

Datum: 02.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Belgorod

a proč si měníš přezdívku my víme kdo jsi z AN, ten styl psaní, že RUsko je slabé a chudé známe už moc dobře z tvých příspěvků z AN

Datum: 28.04.2019

Vložil: bog

Titulek: Belgorod

Áno, vieme :)

Datum: 24.04.2019

Vložil: Mirra

Titulek: pěkné

asi něco jako velitelská loď. Nedá si nevzpomenout na starý seriál "Vládce moře" - že by se v Rusku inspirovali a postavili něco takového.

Záznamy: 1 - 37 ze 37

Vyhledávání