internetový armádní magazín

Polsko plánuje koupit v příštích letech 32 letadel F-35

01.03.2019 11:55

Jedním z prioritních nákupů vojenské techniky polským ministerstvem obrany v příštích letech má být 32 víceúčelových bojových letounů Lockheed Martin F-35 Lightning II. Polské ministerstvo obrany je odhodláno definivně nahradit všechny zbývající letadla sovětského původu, která jsou v současné době stejně již značně opotřebovaná a mají malou bojovou hodnotu.

                                             F-35A Lightning II / foto: USAF / PD

 

Polské ministerstvo obrany chce nákupen amerických strojů nové generace F-35 udělat kvalitativní skok v oblasti výzbroje polského vojenského letectva. Polské ministerstvo obrany současně potvrzuje, že na trhu není k F-35 žádná alternativa, a tyto stroje budou nahrazovat jak stíhací bombardéru typu Su-22, tak i stíhačky MiG-29. Cena nových F-35 pro Polsko se odhaduje na více než 20 miliard zlotých (5,27 miliardy dolarů). Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Polsko plánuje koupit v příštích letech 32 letadel F-35

Datum: 28.05.2021

Vložil: AnthonyPiorm

Titulek: Никаких продаж, партнерок, заказов и Kwork.

Никаких продаж, партнерок, заказов и Kwork. Идеальный заработок без вложений!
автодоход до 130 000 рублей в месяц https://bit.ly/3wjIev6
после запуска системы вы будете получать доход, как минимум еще 10 лет
- зарабатываете на обычных картинках.
- копируету картинку из указанного источника
- загружаете картинку на сервис
- делаете настройки по инструкции
- выводите деньги
- пожизненный пассивный доход
Перейти для оплаты https://bit.ly/2RtQ9Hq

Datum: 11.03.2019

Vložil: Omny

Titulek: No jo Poláci.....megalomani,nemají na to

Ale protože jsou prodlouženou rukou US, rusofobni, jako plno mamlasu na AN a i tady, tak koupi cokoliv od US nejenom F35 a tendr k tomu opravdu nepotřebují. Jediné co si myslím, že existuje určitě riziko, že tyhle zbraně použijí proti nám....rusům jsou samozřejmě k smichu

Datum: 12.03.2019

Vložil: Luk

Titulek: Re: No jo Poláci.....megalomani,nemají na to

Rusofobia poliakov je dana historickými skusenostami so slovanskými bratmi z východu..a rusom rozhodne k smiechu niesu, pretože ich minimálne spomalia pri utoku na europu a daju čas na presun spojencom zo zamoria...ale chapem dristy rusofilných trollkov

Datum: 21.03.2019

Vložil: miki

Titulek: Re: No jo Poláci.....megalomani,nemají na to

tak to je skutočne pravda: a to sa netýka len vás , ale aj proti nám

Datum: 01.03.2019

Vložil: Franta

Titulek: Netreba sa unahlit

Polsko modernizuje svoje ozbrojene sily skutocne velmi slusne a F-35 je spickovy stroj. Ale pokial Americania nevyriesia vsetky problemy, ktore to lietadlo sprevadzaju, tak nema zmysel vyhadzovat zan peniaze.
Ono, ta zmluva zrejme nebude podpisana tak skoro, takze maju slusnu sancu ze kupia vychytanu stihacku, ktoru je mozne nasadit bez obav do bojovej akcie.

Datum: 01.03.2019

Vložil: SM

Titulek: Re: Netreba sa unahlit

F-35 uz bojoval a je schopen se ucastnit bojovych operaci...

Datum: 02.03.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Netreba sa unahlit

To nepopieram, ale ALIS stale nie je dotiahnuty a kanon vykazuje urcitu mieru nepresnosti. Aj ked nejde o zasadne veci, bol by som ako zakaznik opatrny. A ktovie co sa tam este objavi pri agilnom sposobe vyvoja softveru.

Datum: 02.03.2019

Vložil: Petr

Titulek: Re: Netreba sa unahlit

súhlas problémy sú obrovské aj Izrael riešil či nie je výhodnejšie kúpiť F15 sú lacnejšie, spoľahlivé.

Datum: 03.03.2019

Vložil: DF

Titulek: Re: Re: Netreba sa unahlit

F-15 si s F-35A nekonkurují, ale doplňují se. F-15 je dvoumotorový stíhač pro vybojování vzdušné nadvlády a dog-fighty s velkou nosností. F-35A je náhrada jednomotorové F-16 a pokud má využít stealth vlastností, musí mít zbraně jen v šachtách, což velice omezuje jejich množství a hmotnost. Hodí se na nepozorovaný průnik nepřátelskou PVO a sofistikované akce. Náhradou F-15 je F-22, která však nebyla plánována pro export a měla vyrobené množství omezené na cca 200ks.

Datum: 11.03.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: pokud F35 není schopen bojovat

Ve vzduchu s jinými sthackama protivníka,jak jsi právě napsal, tak je úplně k honu. US udelali krok vedle..tenhle nepořádek nemá budoucnost.

Datum: 11.03.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: nezván mamlasi F22 žádné omezene

Množství výroby nemělo. US SE Rozhodly samy ukončit výrobu z důvodu vysoké ceny....a tahle vysoká cena znamenala i nulový exportní potenciál, vyvést se dá vše pokud se chce

Datum: 01.03.2019

Vložil: Skeptik

Titulek: Dotaz na MILITARYBOX

To že Polsko chce/musí nahradit své dosluhující Su-22 a MiG-29 něčím novým je známo. Že jednou z možností je F-35A je známo nejméně od roku 2014 (tenkrát mluvili o 64 kusech).
Odkud ale pochází informace, že už se rozhodli, bez tendru, pro 32 letadel F-35 ?
Nemohu to nikde najít - ale uznávám, že polsky neumím.
Děkuji.

Datum: 01.03.2019

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Dotaz na MILITARYBOX

Jaký tendr, když alternativa k F-35 neexistuje? Bude to formalita. Polsky možná neumíte, ale při určité snaze porozumíte: https://www.youtube.com/watch?time_continue=232&v=P36aO46nuJQ
Informace se určitě dá najít i jinde - jde o součást plánu modernizace na léta 2017-2026, který byl právě schválen.

Datum: 01.03.2019

Vložil: Skeptik

Titulek: Re: Re: Dotaz na MILITARYBOX

Jak to, že neexistuje?
F-16V, Rafale, Typhoon, JAS-39E ... viz třeba německý tendr, kde, pokud vím, odmítli F-35A hned v prvním kole.

Ale jistě, budou-li Poláci chtít F-35A, koupí si F-35A ;-) ... i kdyby jim pak měly stát na letišti, protože neutáhnou tu letovou hodinu za cca 35.000 USD :-)

Datum: 01.03.2019

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: Dotaz na MILITARYBOX

Oni chtějí letoun 5. generace.

Datum: 01.03.2019

Vložil: marconi

Titulek: Re: Re: Re: Re: Dotaz na MILITARYBOX

F-35 hlavně není plnohodnotný letoun 5. generace.

Datum: 04.03.2019

Vložil: Jendar

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz na MILITARYBOX

Jasně. Je to palačinka. Já si to hned myslel.
Dost jste mě pobavil.
Máte ještě něco?

Datum: 04.03.2019

Vložil: marconi

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz na MILITARYBOX

Nemá schopnost supercruise a ostatně doposud nevyřešili plno problémů, takže vše nefunguje podle předpokladů.Klidně ale věřte tomu, že jde o nejvyspělejší letadlo. :-)

Datum: 11.03.2019

Vložil: Omny

Titulek: Hlavně se nerozplakeke ty palacinko,zajimalo

Imalo by mne, zda to že Rusko je náš nepřítel- máš že své hlavičky, nebo te nekdo ponouka?

Datum: 01.03.2019

Vložil: SM

Titulek: Tak to chci videt

Jestli polsko nakoupi f-35 zacnu chodit po rukach

Datum: 01.03.2019

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Tak to chci videt

Já bych tomu i věřil. Bratři Poláci jsou asi jediní z bývalého východního bloku, kdo to s obranou vlastního státu myslí vážně. A ve světle posledních nákupů možná ještě Madarsko. Doufám, že naše vláda po skončení pronájmu Gripenů půjde stejnou cestou.

Datum: 01.03.2019

Vložil: Luk

Titulek: Re: Re: Tak to chci videt

Hlavne sa zbaviť závislosti od "spolahliveho" ruského medveda a jeho techniky.

Datum: 01.03.2019

Vložil: re

Titulek: Re: Re: Tak to chci videt

Madarsko pouze dohání to,že posledních 20 let nedali do armády korunu,kromě letky Gripenů nikde nic.I když uznávám,že současné nákupy jsou zajímavé.

Datum: 01.03.2019

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Tak to chci videt

A nemyslíte, že u nás je to podobné. Dlouhodobě podfinancovaná armáda, která teď potřebuje vpodstatě všechno, protože se vojákům technika rozpadá pod rukama. Doufám, že maďarské akvizice nám budou příkladem. Všechno osvědčená a v NATO široce používaná technika a ne pokusy o domácí výrobu s výhledem, že to bude používat jen domácí armáda a nikdo jiný.

Datum: 01.03.2019

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

Ne není. Když se podíváte na to, co Maďaři vlastně kupují, tak na pár výjimek jen dohání, co my dávno máme. Tanky (oni dnes nové, my víc jak 10 let modernizované), houfnice nové, ovšem v situaci, kdy žádné nemají, kolové transportéry máme už 10 let, nová nákladní auta stejně tak, nové ruční zbraně máme, nové transportní letouny máme, vrtulníky máme dnes už nové z deblokace ruského dluhu, výrazně modernizované... Ovšem zároveň je potřeba vidět, že prakticky všechno bylo koupeno v dobách Kalousků, Dalíků a Parkanových, kdy všichni nadávali, že se nic nedělá a teď (kdy tam lid prostý navolil ty správné nezkorumpované, co to řídí jako firmu) se nedaří dotáhnout do konce jedinou akvicizi...


Datum: 02.03.2019

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

Ale to není tak úplně pravda,že ? Nejezdí se u nás ještě stále v Uazech, nebudou se zase místo koupě nových tanků, modernizovat staré T-72, nemáme snad kolové houfnice pomalu 50 let staré a v ruské ráži a to nemluvím o vyproštovacích, opravárenských a přepravních kapacitách z dob ČSLA. Ale ano začali jsme nákupy o deset let dříve než Madarsko a Slovensko. Nekupuje se momentálně nic právě kvůli těm Topolánkům a Dalíkům. Všichni jsou posr...aní strachy, že je někdo obviní z korupce a tak radši odsunují akvizice do dalších voleb. Hlavně se nespálit. Viz Stropnický. Snad se ale blýská na lepší časy a nákupy se zase rozjedou. Do roku 2025 se má utratit 100 miliard.

Datum: 02.03.2019

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

Ano, v UAZech se jezdí. Z poloviny. Z druhé v Defenderech. "Staré" tanky se nebudou modernizovat, bude u nich měnit stará termovize a jiné, dnes již nevyráběné součástky. To je běžný průběh životního cyklu. Houfnice jsou staré kolové. Maďaři dnes nemají ani to. Krom toho se také nakoupila stovka vozidel Iveco, bezpilotní letouny atd. Jak Dalík a Topolánek souvisí se současnou neochotou a neschopností vlády dotáhnout do konce jedinou zbrojní zakázku ví asi jen voliči ANO. Ale platí to, co v případě Béma v Praze. Jak to ti kluci dělali, že tak hrozně kradli a přitom jim zbylo i na ty nákupy. Tihle prý nekradou a nemají v době hospodářského růstu na nic.

Datum: 02.03.2019

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

I ty Defendery jsou víc jak 20 let staré a navíc se už nevyrábí. Ty tanky jsou opravdu staré a na konci životnosti, výměna elektroniky fakt není všechno. Čeká je generální oprava. Kdo viděl T72m4CZ např. na Bahnech ví jak jsou opotřebované. Vytahují se ze skladu už i T72m1. A to nemluvím o tragické PVO, kdy nám hlídají stát stařičké KUBy, neexistenci raketometů a moderních minometů. Takže je opravdu co zlepšovat. Co má společného Dalík a Topolánek se současnými nákuoy jsem popsal výše. A ne nejsem volič ANO a Babiše nemůžu ani cítit:)

Datum: 03.03.2019

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

Jistě, taky většina těch armádních kauz byl jen předvolební boj. Ať vybereš, co vybereš, vždycky bude někdo, kdo řekne, že to druhý bylo lepší. U nás se to zvrhlo proto, že si tedy jedna klaka nakoupila část policie a státního zastupitelství. Viz kauza Parkanová, na kterou něco hledají snad 5 let. A než to skončí, půjdou ta letadla do důchodu po mimořádně úspěšné službě...

Datum: 03.03.2019

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

Ano, ale Dalíka chytli přímo za ruku a bůh ví kdo všechno ještě bral úplatky. Nejvíc mě mrzí, že se vůbec nepřihlíží k tomu co chtějí vojáci. Armáda chtěla Patrii a mají Pandur. Armáda chtěla Spartany a mají Casy. Armáda chce Venomy, ale zase z toho vyleze něco jiného. Casy slouží dobře o tom žádná, ale k nim měly přijít ještě 2-3 Herculesy nebo Embraery a nic. Ticho po pěšině. Vojáci ví co chtějí a proč to chtějí. Jen politici nechtějí naslouchat a nebo na tom mají osobní zájem/ čti plné obálky/. Jsme nejbohatší země z Visegrádu a naše armáda by podle toho měla vypadat. Ale srovnávat se nemůžeme už ani s Madarskem a Rumunskem, natož s Polskem. Tím bych to ukončil. Jsme už moc offtopic.

Datum: 03.03.2019

Vložil: DF

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

nezaměňuj aktuální a budoucí stav. Dnešní AČR překoná dnešní maďarskou. Ta sice objednala tanky, houfnice, vrtulníky ale to bude vstupovat do služby, kdy snad budou v AČR také nové houfnice, BVP a možná i objednané tanky. CASA je lepší než Spartan, nakonec má mnohem více uživatelů. Pandur není horší než Patria, resp. záleží čím jsou vybaveny.

Datum: 03.03.2019

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

Maďaři v roce 2025 budou mít 44 nových Leošů. Nám budou končit dvakrát modernizované T72m4cz v počtu 30 ks. Maďaři budou mít v roce 2025 pomalu 40 nových vrtulníků, my MOŽNÁ dvanáct. Tolik k tomu budoucímu stavu. Casy jsou výborná letadla, to bezesporu. Ale nemají ani dolet ani nosnost a ani velikost Spartanu. Když se podíváte kdo je provozuje, tak k nim vždy má letadla velikosti Herculesu. Pandury opravdu nejsou žádná hitparáda. A to je máme celkem vymazlené. Co se týče odolnosti Patria je prostě lepší. Proto jsem psal, že vojáci vědí co chtějí. Jsou to oni, co ty stroje budou používat a nasazovat krky.

Datum: 05.03.2019

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak to chci videt

Jen tak na okraj. Dneska jsem četl, že Madaři hodlají nakoupit též 200 německých BVP. Není jasné či Puma nebo Marder. To tempo jejich nákupů je přímo vražedné:)

Datum: 04.03.2019

Vložil: Jendar

Titulek: Re: Re: Tak to chci videt

Přesně tak. Mají zkušenosti se sousedem a ví, co na něj platí. Snad to jednou taky pochopíme.

Datum: 11.03.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: jakou cestou

Zřizování státního rozpočtu, že se budou od velkého bratra kupovat nesmyslné zbraně? Polsko, Slovensko je přesně příklad, jak by se to dělat nemelo

Datum: 12.03.2019

Vložil: Luk

Titulek: Re: Re: Re: jakou cestou

Jasne doležite je nakupovať nespolahlivé šroty v rusku, to je príklad ako by sa to robit malo že? :D

Záznamy: 1 - 36 ze 36

Vyhledávání