internetový armádní magazín

Kalibr-M - střela s dlouhým dosahem ve vývoji

08.01.2019 18:50

V Rusku probíhá vývoj nového člena rodiny námořních střel Kalibr. Vývoj má finanční podporu ruského ministerstva obrany a spadá do výzbrojního plánu na období do roku 2027. Ještě před koncem tohoto období by měly být nové střely ve výzbroji ruských lodí i ponorek.

           exportní střela s plochou dráhou letu 3M-14E ponorkového systému Kalibr- PLE / Club-S /

                                     foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

Z výše uvedeného vyplývá, že nová střela, o které se mluví jako o střele Kalibr-M, může být odpalována z lodí i ponorek. Informační zdroje uvádějí, že střela může nést jadernou bojovou hlavici o blíže nespecifikované síle nebo konvenční bojovou hlavici o hmotnosti do 1000 kg. Maximální dosah nové střely má být cca dvojnásobný oproti současným nejlepším modelům. Střela by neměla mít broblém zasahovat cíle ve vzdálenosti větší než 4500 km od místa odpalu.

Vývoj střely Kalibr-M má být podle ruských prohlášení jednou z odpovědí na Američany zamýšlené odstoupení od smlouvy o omezení raket středního doletu. Militarybox, CC BY-SA

 

 

 

 

Diskusní téma: Kalibr-M - střela s dlouhým dosahem ve vývoji

Datum: 09.01.2019

Vložil: Alex1

Titulek: Kalibr

Americké hamoťáctví a touha po světovládě opět roztáčejí nové kolo zbrojení. Nebylo lidem na světě líp když viděli, že si Gorbačov podává ruku s Bušem, a lze doufat, že si budeme všichni o kousek blíž? Zdá se, že v oblasti střel jako je Kalibr na tom nejsou Rusové vůbec špatně a dokáží čelit tomu Americkému válci financovanému z půjčených peněz. Zajímalo by mě, jestli Rusové pokročili ve vývoji střely s jaderným pohonem.

Datum: 09.01.2019

Vložil: Dusan

Titulek: Re: Kalibr

Rôzne "zázraky" na jadrový pohon boli v kurze tak pred šesdesiatimi rokmi. Skúšali ich Rusi i Amíci (bombardovacie stroje, tanky, vozidlá a pod.). Všetko to skončilo nezdarom pre jednoduchú príčinu - bezpečnosť. Výnimky sú samozrejme jadrové ponorky, ľadoborce, krížniky či lietadlové lode, kde sa môžu reaktory dobre chrániť.

Ideovo je celá myšlienka strely s jadrovým pohonom principiálnym nezmyslom a je len otázkou či na to Rusi prídu po väčšom "prúsere", alebo to stopnú skôr ....

Datum: 11.01.2019

Vložil: Randal

Titulek: Re: Re: Kalibr

Ďakujeme akademikovi a prednému konštruktérovi Dušanovi, že nám vysvetlil ako sa veci majú :-D
Bež sa hrať na svoje obľúbené pieskovisko AN, to je to pravé miesto pre tie tvoje smiešne rusofóbne krááávoviny :-)

Datum: 09.01.2019

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Kalibr

Raketa na jaderný pohon je stejná blbost, jako tank jezdící na Chanel No5 :-D

Datum: 10.01.2019

Vložil: AusPow

Titulek: Re: Kalibr

Vývoj střely na jaderný pohon pokračuje, stejně tak jako její zkoušky. Rozhodně to nevypadá na beznadějnou věc, protože Američani to podle toho co píší velice pečlivě sledují a přisuzují tomu čím dál větší význam. Ono není vůbec na škodu disponovat střelou s téměř neomezeným doletem, která může v případě nějakého napětí vyčkávat někde ve vzduchu, a v příhodnou dobu zaútočit z nejméně očekávaného směru, nebo se také bezpečně vrátit domů jako ponorka do svého přístavu. Automatický návrat dronů na domácí letiště a jejich přistávání dnes již není žádná velká věda, takže názory "odborníků" jako je Jerry netřeba brát vůbec v potaz.
Nechci tvrdit, že se to Rusům nakonec povede realizovat, ani nejsem nějakým jejich velkým milovníkem či obdivovatelem, ale sektáři ve Washigtonu si určitě zaslouží, aby někdo na světě měl pořádnou jehlu, kterou by jim mohl v případě potřeby zapíchnout do řiti.

Datum: 10.01.2019

Vložil: juro

Titulek: Re: Re: Kalibr

tak

Datum: 10.01.2019

Vložil: dusan

Titulek: Re: Re: Kalibr

Aj keby to technicky všetko fungovalo, tak je to nezmysel ....

Vzhľadom na hmotnosť bude vždy výsledkom únik radiácie pri behu pohonu a prípadná nehoda sa rovná celkom veľké zamorenie ....

Kde budú tie rakety krúžiť ? ... nad Ruskom a zamorovať ho ?

Murpyho zákony sú stále platné ... ak sa niečo môže zrútiť, tak sa to zrúti - čo je prípad i týchto striel. Samotné hlavice nie sú problém, je to x-krát dokázané, že hlavice ako také sú dosť odolné, ale pohon sa "rozletí" a zamorí celé okolie ....

Datum: 10.01.2019

Vložil: AusPow

Titulek: Re: Re: Re: Kalibr

Nad mořem pane, nad mořem budou kroužit, mimo území Ruska, kterému bude hrozit napadení. Od toho je je zde pokrok, aby k úniku radiace nedocházelo. Už nejsme v šedesátých letech minulého století, kdy se muselo něco podobného vzdát.

Datum: 10.01.2019

Vložil: Dusan

Titulek: Re: Re: Re: Re: Kalibr

Akurát je to technicky nemožné .... a zázraky sa nedejú ani v Rusku ...

Princíp fungovania je pomerne jednoduchý .... strela nasáva vzduch, ten vplyvom odoberania tepla z reaktora expanduje a vysokou rýchlosťou opúšťa strelu čím vytvára ťah. A chladiace médium je v priamom kontakte s aktívnou zónou, čiže sa stáva rádioaktívnym. V jadrovej energetike sú preto okruhy s uzatvoreným chladiacim médiom (pri tlakovodných ako máme my sú to okruhy dokonca dva) a chladiace médium ostáva stále v systéme ....

Teoreticky je možný i uzavretý okruh, kde by sa odizolovalo chladiace médium a ťah by sa vytváral sekundárne .... ale to by bola malá atómová elektráreň s rozmermi obrovského stroja ....

V oboch prípadoch by pri páde na zem vzniklo masívne zamorenie.

Datum: 10.01.2019

Vložil: str.

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Kalibr

Pokud mohu přispět, ta tato střela je samotnýma Rusama vnímána jako zbraň posledního soudu, tedy spíše zbraň odvetná (reakce na deštník a americkou strategii zničení ruských sil a základen ALCM). Rusko chce takovou zbraní disponovat, mít jí někde ve skladech pro případ nutného nasazení. Rusko chce aby svět a hlavně jeho eventuální protivníci věděli, že touto zbraní disponují, že tato zbraň funguje a že jí mohou proti nim nasadit apod. Tedy je to pouhá část jaderného odstrašení mezi velmocemi, a slouží "stejně" jako např. Topol-M, tedy odstrašuje, takže by teoreticky k nasazení této střely na jaderný pohon nemělo nikdy dojít. Rozhodně to není zbraň k "běžnému užití" jako např. Kalibr či Ch-101, a zkoušet jí někde v Sýrii..... To vůbec ne. Při bojovém použití Topolu-M také vzniká radiace...... a vlastně masivní radiační zamoření je cílem této zbraně. No a při posledním testu kdesi v Arktidě, který byl mimochodem úspěšný, tuto střelu nechaly spadnout na dno moře (čehož využila americká propaganda, o nefunkčnosti, ale dost hloupě). A vyzvednout ji vyrazily někdy tuším až za 3 měsíce. To tedy znamená, že při použití - letu se radiace zcela jasně uvolně. Takže nesmysl to není, jen musíte vědět k jakému užití případnou zbraň stavíte či na prostém "úhlu pohledu".

Datum: 11.01.2019

Vložil: AusPow

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Kalibr

Princip možného fungování jste podle toho co již bylo popsal, nebo opsal dobře, ale myslím, že to přesně tak nebude. To je právě ten pokrok - nalezení nového řešení, které technicky možné je.

Datum: 08.01.2019

Vložil: ***

Titulek: mokro v trenclách

Po této zprávě si udělal ten americký odbarvenec do trenýrek.....

Datum: 09.01.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: mokro v trenclách

Trump nie je ten, komu patrí tento zbraňový odkaz.

Datum: 09.01.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: mokro v trenclách

Komu teda patrí?

Datum: 09.01.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: mokro v trenclách

Tým, čo Rusko a Putina v láske nemajú. Prezident je len predstaviteľ určitej záujmovej skupiny.

Záznamy: 1 - 15 ze 15

Vyhledávání