internetový armádní magazín

Japonské hydroplány US-2I pro Indii

05.01.2016 11:40

V letošním roce bude v Japonsku zahájena výroba prvních dvou hydroplánů ShinMaywa US-2I (Utility Seaplane - 2I) určených pro letectvo indického námořnictva (Indian Navy). To projevilo zájem získat v příštích letech zatím dvanáct těchto pátracích a záhranných čtyřmotorových turbovrtulových strojů.

Předběžná dohoda o nákupu US-2I indickým námořnictvem byla uzavřena v prosinci loňského roku. Podle této dohody mají být první dva letouny vyrobeny v Japonsku, dalších deset strojů pak v Indii.

Indie projevila zálem o japonské létající čluny již před několika lety. Po řadě úvah jim dala přednost před německou a ruskou konkurencí v podobě strojů značky Dornier a Berjev.

Vývoj stroje US-2 byl u japonské společnosti ShinMaywa zahájen v roce 1996. První prototyp byl zalétán 18. prosince 2003 a již o rok později dostaly Japonské námořní síly sebeobrany první sérový letoun. Pro Japonské potřeby bylo zatím objednáno 14 strojů.

US-2 je poháněn čtveřicí britských motorů Rolls-Royce AE 2100J s výkonem po 3424 kW. K řízení mezní vrtvy je v letounu instalována ještě turbína LHTEC CTS800-4K s výkonem 1015 kW. Tyto jednotky umožňují stroji dosáhnout maximální rychlost 580 km/h. Maximální dolet stroje se pohybuje kolem 1850 km. Militarybox, CC BY-SA

                                                                        US-2

                                                             (foto: Mamo / PD)

 

Diskusní téma: Japonské hydroplány US-2I pro Indii

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

 

 

 

 

 

     PODPOŘTE MILITARYBOX