internetový armádní magazín

Izrael zruší smlouvu s Chorvatskem o dodávce letounů F-16

07.01.2019 19:05

Izrael s největší pravděpodobností v příštích dnes zruší uzavřenou smlouvu s Chorvatskem o dodávce dvanácti použitých letounů F-16C/D Barak ze stavu izraelského vojenského letectva. Dodávka byla zablokována Spojenými státy, které uplatnily své právo kontroly nad obchodem s americkým vojenským materiálem. Souhlas Spojených států je v tomto případě vývozu do třetí země podle Američanů nezbytný. Jednání o možnosti vývozu F-16 do Chorvatska trvala mnoho měsíců a Izraelská strana je stále přesvědčena, že Američané nemají právo do obchodu zasáhnout. Letouny F-16 byly v Izraeli zušlechtěny izraelskými systémy a představují dnes mnohem modernější a odlišné řešení. Záležitost dodávky izraelských F-16 do Chorvatska bude mít ještě izraelsko-americkou diplomatickou dohru.

                    letoun F-16C Barak 2020 izraelského letectva / foto: MathKnight / CC BY 4.0

 

Zrušení dodávky izraelských F-16 staví Chorvatsko do velmi obtížné situace. Tohoto stavu by mohl využít švédský Saab s nabídkou letounů JAS-39C/D, které mohou být k dispozici téměř okamžitě.

Chorvatsko potřebuje nutně vyměnit provozované stroje MiG-21, kterým v blízké době končí životnost a současně chce reagovat na posilování vojenského letectva Srbska, které získalo letouny MiG-29 z Ruska a Běloruska a plánuje jejich modernizaci na zcela novou úroveň. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Izrael zruší smlouvu s Chorvatskem o dodávce letounů F-16

Datum: 09.01.2019

Vložil: Saint Joseph

Titulek: Neustálá kritika letounu Gripen

Dobrý den ve spolek. Pročítám si příspěvky zde i jinde na webu. Nezlobte se, ale nechápu, proč šijete neustále do Švédského leteckého průmyslu. Řeknu jen to, že když Američané začali prodávat F-35A, tak prezentují samé fůze dat a tak dále. My ty technologie dávno máme. Ne nadarmo je pravda, že firma Saab je daleko před konkurencí v linku a senzorech. F-35 je zrcadlo Gripenu poslední verze C/D. Věřte mi, že letoun náš obstojí oproti derivátům F-16V/F-35A. Nebudu se více rozepisovat. Jen se zeptám, kolik z Vás má s letouny zkušenosti? Nevěřte všemu ,co se píše.... a věřte ,že letoun Jas-39E/F je úplně jiná káva.
Přeji všem hezký den.

Datum: 09.01.2019

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Neustálá kritika letounu Gripen

Pán Svaty Jozef je pravdou, že Gripen je pre také štáty ako Chorvátsko dobré lietadlo. Jednako ako pre ČR, Maďarsko ale aj Slovensko. Zrejme sa ku Vám nedostali informácie ako prebiehal výber stíhačiek pre Slovensko a istotne neviete, prečo sa Slovensko rozhodlo pre F-16. V prípade Slovenska spočivalo rozhodnutie v tom, že čo sa týka ceny za rovnaký počet lietadiel, boli Gripeny najnovších verzii lacnejšie od F-16 iba o niečo viac ako 300 mil eur. Tak to uviedlo MO SR. Na rozdiel od Vás odborníci vedia že F-16V ponúka podstatne viac ako Gripen, tak že tá úplne iná káva je po všetkých stránkach na strane F-16.

Datum: 15.01.2019

Vložil: Saint Joseph

Titulek: Re: Re: Neustálá kritika letounu Gripen

Jak Veteráne myslíte, jsou to Vaše peníze. Já to komentovat nebudu.

Datum: 07.01.2019

Vložil: Rase

Titulek: -

Taky ty F-16 dostali Izraelci hodně dotované / nebo zdarma, je tak logické že se Američanům nelíbí, když někdo přeprodává něco co jim zacvakali. Pro Izraelce to byl samozřejmě super byznys, jak udat olétané stíhačky a ještě na tom něco vydělat. Oni by na tom ale ostrouhali i ti Izraelci, jelikož nákup takto olétaných letounů, byť "repasovaných" není nikdy výhodné - krátká životnost, dražší údržba atd.
ps. tím netvrdím, že Gripen C/D je nějaké terno

Datum: 07.01.2019

Vložil: Flader

Titulek: Re: -

Ja to vidím na rýchlu ponuku od Američanov na ich olietané F-16 a ich modernizáciu, prípadne ako pre Slovensko a Bulharsko ponuka na nové F-16 block 70.

Datum: 07.01.2019

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: -

Chorvaty tlačí čas, nemohou čekat nějaké tři roky na nové F-16 a olétané nabídli Američani předražené.

Datum: 08.01.2019

Vložil: Martin

Titulek: Re:

Já si naopak myslím,že pro chudé země jako je Chorvatsko je Gripen ideální volba.Ostatně ted mají Švédi možnost přijít s nějakou zajímavou nabídkou.Co pamatuju Američanům vadila imontáž vlastních radarů do Izraelských F-16.

Datum: 08.01.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re:

Když to vezmu z reálného pohledu, tak Chorvatsko je vlastně jediný stát, kde by mohli švédi udat použité Gripeny C/D (když opomeneme současné pronajímatele). Pokud i tohle pohnojí, tak už opravdu nevím. Bylo by vlastně docela hezké, pokud by Gripeny provozovalo ČR, Maďarsko a Chorvatsko. Vlastně i maďarské už teď hlídají vzdušný prostor Slovinska. V Rakousku se řeší až verze E/F (teda pokud nevezmou něco jiného).

Datum: 07.01.2019

Vložil: Franta

Titulek: Obchodná vojna USA vs Izrael

USA majú nepochybne záujem vstúpiť do hry s novými F-16 a zabezpečiť tak svojmu priemyslu ďalšie zákazky.
Izrael by sa mal ukľudniť, aj tak dostáva od USA štedré dotácie na nákup vojenskej techniky a časť z nej tak má fakticky zdarma.

Záznamy: 1 - 9 ze 9

Vyhledávání