internetový armádní magazín

Indie plánuje výběrové řízení na letadlovou loď a její letadla

25.02.2016 15:20

Podle francouzských vojenských zdrojů plánuje Indie vyhlásit výběrové řízení na stavbu letadlové lodě s jaderným pohonem a současně i na dodávku 54 víceúčelových bojových letounů pro toto plavidlo. Loď by měla disponovat výtlakem kolem 65 tisíc tun, délkou asi 300 m a šířkou kolem 70 m. Loď by měla být stavěna v indických loděnicích se zahraniční materiálovou i technologickou pomocí a je pro ni rezervováno jméno Vishal.

Hlavními uchazeči o tuto kombinovanou zakázku jsou Francie a Rusko, protože zadávací podmínky údajně hovoří o letadlech v Indii již zavedených, nebo o letadlech o jejichž zavedení k indickému letectvu nebo námořnictvu již bylo rozhodnuto. Tuto podmínku v současné době splňují pouze francouzské stroje Dassault Rafale M, které jsou modifikací letounů Rafale C/B jejichž dodávky indickému letectvu by měly začít v blízké budoucnosti a ruské MiG-29K, které již slouží na letadlové lodi Vikramaditya. Ve vzdálenější budoucnosti by mohlo jít ještě o stroje Suchoj PAK KA (perspektivní letecký komplex palubního letectva), odvozené od vyvíjených letounů PAK FA / FGFA.

                                                           letadlová loď Vikramaditya

                                                          (foto: Indian Navy / CC BY)

 

V létě roku 2015 byla zveřejněna informace, že Indie obeslala čtyři potencionální dodavatele - stavitele letadlových lodí s výzvou k předložení nabídek. Těmito dodavateli jsou USA, Velká Británie, Francie a Rusko. Jasně nejzkušenějším dodavatel, který poskytne také největší technické a časové záruky, jsou USA. Ty by se však asi musely dohodnout s Francií nebo s Ruskem o použití  jejich letadel.

Indické námořnictvo má v současnosti dvě letadlové lodě. Novější je Vikramaditya o výtlaku 45 tisíc tun, která byla koupena v Rusku a přijata do služby v roce 2013. Starším indickým nosičem letadel je pak loď Viraat o výtlaku 28 tisíc tun pořízená v roce 1985. Ta bude bude v roce 2018 nahrazena stavěným plavidlem Vikrant o výtlaku 37 tisíc tun. Militarybox, CC BY-SA

 

faynmobil468x60.gif

Diskusní téma: Indie plánuje výběrové řízení na letadlovou loď a její letadla

Datum: 25.02.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

... jasně nejzkušenějším dodavatel, který poskytne také největší technické a časové záruky, jsou USA. Ty by se však asi musely dohodnout s Francií nebo s Ruskem o použití jejich letadel.

Ak by som bol ja takýmto "najskúšenejším" dodávateľom, nemal by som absolútne žiadny problém dohodnúť sa s dodávateľom lietadiel na ich požiadavkách. Podľa uvedeného článku dodávateľ lietadiel vybratý ešte nie je, takže ani potenciálny výrobca lietadlovej lode nevie prispôsobiť svoju loď požiadavkám konkrétnym typom lietadiel - typické pre Indiu. V oblbovaní potenciálnych dodávateľov výzbroje je India majstrom sveta.

Datum: 26.02.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: .

Indové jsou prostě složití, bylo to tady opakováno několikrát. Podle mne je to volovina spojovat výběr lodě s výběrem letadel, a ještě tam vložit nějaké další podmínky.

Datum: 25.02.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

Chudáci potenciálni dodávatelia. Investujú do toho XXXXX času a peňazí a nakoniec im India povie, že nikto nesplnil ich požiadavky a oni si loď postavia sami. Aj keď pravdu povediac - bez podstatnej spoluúčasti renonomovaných zahraničných výrobcov India nemá šancu sama postaviť lietadlovú loď tejto kategórie.

Vyhledávání