internetový armádní magazín

Firma KAI připravuje vylepšený letoun FA-50 Golden Eagle

08.02.2019 06:55

Společnost Korea Aerospace Industries (KAI) zahájila vývoj vylepšené verze letounu FA-50 Golden Eagle s pokročilými schopnostmi používání zbraní. Vylepšená verze, označená jako FA-50 Block 10, bude vybavena zaměřovacím modulem AN/AAQ-33 Sniper od americké společnosti Lockheed Martin, který jí umožní používání přesné laserem naváděné munice. Podle představitelů firmy KAI práce na vylepšené verzi letounu byly zahájeny v říjnu loňského roku a měly by být dokončeny nejpozději do konce roku 2021.

                                             FA-50 Golden Eagle / foto: ROKAF / CC BY-SA

 

Prioritou společnosti KAI je v současné době propagace strojů FA-50 / T-50 v jihovýchodní Asii. Za tímto účelem uspořádala seminář pro zástupce leteckých sil regionu. Na tomto semináři se účastníci jednoznačně vyjádřili ve prospěch rozšíření schopností FA-50 o používání zbraní vzduch-země. V současné době jsou stroje Golden Eagle dodávány leteckým silám Filipín, Indonésie a Thajska. Bojovou verzi však používá pouze filipínské letectvo.

Několik zemí v regionu jihovýchodní Asie momentálně realizuje programy na získání nových stíhaček a firma KAI předpokládá, že vylepšený stroj FA-50 bude schopen určitou část pozic obsadit. Podle odhadů je možno počítat s prodejem až šedesáti letadel.

Počátkem ledna tohoto roku dostala společnost KAI žádost o informace o možnosti dodat FA-50 leteckým silám Malajsie, které plánují závazně pořídit dvanáct nových letadel a o dalších čtyřiadvaceti uvažují.

KAI očekává silnou konkurenci na trhu s platformami jako jsou Tejas, JF-17 a L-15. Ještě v letošním roce plánuje zahájit vývoj verze FA-50 Block 20 s rozšířenými schopnostmi vzdušného boje.  Militarybox, CC BY-SA 

 

 

 

Diskusní téma: Firma KAI připravuje vylepšený letoun FA-50 Golden Eagle

Datum: 09.02.2019

Vložil: Alex

Titulek: .

Lietadlo má podľa mňa dobrý komerčný potenciál u "chudobnejších" štátov kategórie Južná Amerika, Afrika, Ázia. Nie každý si môže dovoliť lietadlo generácie 4+ resp. 5. A možno ho ani vôbec nepotrebuje.
Rovnako, ako nie každý potrebuje nadupané USA cvičné lietadlo kategórie T-X. Pre X letectiev v pohode vyhovuje "nenadupané" L-39NG. Nechápem, prečo ho aj niektorí Češi zosmiešňujú. Naopak, mali by byť hrdí na to, že Česko vie vyrobiť podľa mňa konkurencieschopné prúdové lietadlo svojej kategórie.

Datum: 08.02.2019

Vložil: Alex

Titulek: .

Si moj clovek. Do bodky suhlasim.

Datum: 08.02.2019

Vložil: Arthur

Titulek: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

KAI (Lockheed Martin) FA-50 Fighting Eagle (Multirole Light Combat Supersonic Aircraft) napriek tomu že má mierne nižšie letové výkony a nižšiu kvalitu avioniky ako Gripen C/D MS20 je neporovnateľne efektívnejší ako (Gripen C/D MS20 a hlavne ako F-16V Block 70/72), pretože jeho cena je menej ako polovičná (rozdiel v cene 12 kusov je cca 400 mil US $), ako aj provozné vlasti, pričom výrobca deklaruje jeho neustálou modernizaciu Block 10 (AN/AAQ-33 Sniper); Block 20 (BVR).

Vždy to bola jedna z najlepších minimalistických volieb pre finančné poddimenzované OSSR (Vzdušné sily), ktoré prostredníctvom MOSR sa ani neunúvali pri správe majetku štátu čo by dobrý hospodár zaradiť do časti analytického materiálu "Návrh na obstaranie nových taktických stíhacích lietadiel - I. neutajovaná časť" pričom paradoxne dali i tú námahu a v jedne kapitole sa venovali "Obstaraniu používaných lietadiel inej armády" (napr. F-16A/B Block 15)...

Škoda nevyužitej príležitosti mať z hľadiska logistiky jednu platformu nakoľko to mohlo byť riešenie 2v1 cvičný / Lead-In Fighter Trainer (T-50 / TA-50), ako aj Multirole Light Combat Supersonic Aircraft (FA-50 Block 20) okolo rokov 2022-2023 kedy by boli aj reálne dodané pričom do doby kedy by sme v budúcnosti niekedy po roku 2035 prešli na stíhače 5 gen. kedy na trhu bude viac konkurenčných stíhaciek 5. Gen. a teda boli by aj cenovo dostupnejšie.

Datum: 08.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Ešte že ľudia, ktorí sú zodpovední za nákup viacúčelových stíhacích lietadiel nie sú tak úzkoprsí a rozhodli sa kúpiť F-16. Neviem, čo je efektívne na cvičných lietadlách vyzbrojených raketami vzduch-vzduch krátkeho dosahu a starými Maverickmi.

Datum: 09.02.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Arthur to predsa jasne pomenoval a zdôvodnil. Ide o to, na čo sa chce hrať Slovenské letectvo. Ešte X rokov to bude iba airpolicing podobne ako to robia Češi a Maďari so svojimi až 14 Gripenmi. A na toto im bohato stačí aj spomínaný FA-50. Ak sa má naplno využiť potenciál každého lietadla, minimálny počet je aspoň 24ks. Takže kedy bude mať Slovensko 24 kusov? Ktovie či sa toho dožijem, pretože som už výbehový typ a o pár rokov idem do dôchodku :) Čo ti na TA-50 vadí? Že max. rýchlosť je iba 1640km/hod t.j. M 1,5? Zaujímavé, že Amikom už roky nevadí max. rýchlosť 1915km/hod (M 1,8) ich Hornetov a každý si z toho robí posmech. Ten rozdiel 300km je až tak priepastný? Sorry, ale keď sa prepočítajú náklady a prínosy jednotlivých typov lietadiel na konkrétne Slovenské podmienky a možnosti, voľba je jednoznačná. Ušetrené peniaze mali dať radšej do obnovy „storočných“ kasárni.

Datum: 09.02.2019

Vložil: Mates

Titulek: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Tak ona ta FA-50 se výkonově od Gripenu verze C moc lišit nebude.Pravda je,že pro řadu zemí je tohle letadlo ideální,když vidím např. Bulharsko,které kupuje 8 stíhaček a někdy časem ještě dalších 8 ,tak to opravdu má větší smysl koupit dvě letky levnějších FA-50,které z 90% zastanou totéž a za výrazně nižší cenu i provozní náklady.

Datum: 09.02.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Toto vysvetli blbcom na ministerstve obrany Slovenska, Bulharska a pod.

Datum: 10.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Ide o to, ze slovenske letectvo sa nic hrat nebude, ale potrebuje zaistit obranyschopnost SR. Preto kupujeme viacucelove stihacie lietadla a nie cviicne. Na TA-50 mi vadia jeho slabe letove vykony, biedna vyzbroj a slaba avionika

Datum: 11.02.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Pochop už že žádné výkony a pořádnou avionikou ani výzbroj nepotřebujete....jste jenom do počtu jako my. Takže tohle letadlo by bylo ideální i mne se líbí a ma modernizační potenciál. Ve srovnání s Mig 29 jste si nic lepšího nekoupili, naopak

Datum: 11.02.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Takže ak si pôjdeš kúpiť škodovku tak si kúpiš Favorit. Veď aj on má štyri kolesá, motor, sedadla podobne ako dnešná Fabia.

Datum: 11.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Tvojej analogii so skodovkami vobec nerozumiem, ale SR potrebuje lietadlo aj na vybojovanie vzdusnej prevahy aj na posobenie proti pozemnym cielom. Ani jedno z toho TA-50 poriadne nedokaze.

Datum: 11.02.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Odpoveď so škodovkou patrila Omnymu

Datum: 12.02.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

jde o to, že vy letadlo 4.gen generace vyměnujete letadlo za jiné letadlo 4.generace, za které zaplatíte majlatnt, přidaná hodnota žádná, evr. průmysl nepodpořen.
Takže říkám, že vy Favorita, jste vyměnili za mírně vylepšeného Favorita, rozhodně né za BMW

Datum: 11.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Omny, ty uz pochop, ze sa v leteckej technike vobec nevyznas a nemal by si sa k tomu vyjadrovat.

Datum: 11.02.2019

Vložil: A

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Sorry, to ty si nepochopil Omnyho. Ten veľmi dobre vie čo robí - je to profesionálny trol poctivo pracujúci na plný úväzok sedem dní v týždni.

Datum: 12.02.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Franta, JErry vy ekšperti, vysvětlím ti to polopatě. Máte Mig-29, kategorii 4. generace, stejně jako F-16. Vy teda jedno letadlo vyměníte za podobné letadlo akorát že za to dáte majlant a nedoplatíte se....Přitom Mig-29 by se dal modernizovat za 5-6 mil. USD.....

A z hlediska toho na co budete reálně letadla potřebovat, by opravdu stačil ten jihokorejský FA 50 a to platí i pro naší armádu.
A nešaškuj tu s nějakýma arabskýma válkam, vy se do konfliktu reálného nikdy nedostanete

Datum: 13.02.2019

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Ne nedal. To co měli Slováci a my jsou staré pekáče s končícím resursem a zastaralou technikou. Místo toho budou mít Slováci moderní letoun s potenciálem dalšího užívání minimálně 25 let. Mig-29 a jeho odvozenina Mig-35 je naproti tomu mrtvá kobyla, kterou Rusko mrská jen proto, aby udrželo při životě konstrukční kancelář.

Datum: 13.02.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Jerry, tady je vidět jaký jsi mamlas a proč si asi myslíš, že US mrská modernizované F-16?? přeci také proto, aby udrželi při životě továrny vyrábějící tohle letadlo.
Jinak Mig vyrábí a vyvíjí i jiné letadla než jenom Mig 29 a sorry, ale F-16 žádný potenciál nemá rozhodně né menší, než Mig29 spíše naopak, už jenom z toho důvodu, že Mig je mladší, konstrukčně modernější, ale tobě něco psát, při tvých perlách, je házeti hrachem na zeď. Mig35 je daleko poveděnšjší letadlo než Viper, při leteckém souboji by Viper šel na zem o tom ani neuvažuj, že by to bylo naopak

Datum: 13.02.2019

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Mig-29 je především koncepční přešlap vycházející z faktu, že Sověti v době jeho vzniku neměli dost silný a spolehlivý motor. Takže jim místo lehkého flexibilního letounu jako F-16 nebo Gripen vznikla zmenšenina Su-27. Sami to potvrdili tím, že tu platformu ve vlastním letectvu zabili a vydali se cestou Su-27. Zbytek tvých výplodů nemá smysl komentovat, to je jako diskuze jestli Abrams nebo Armata. Jedno je prototyp, druhé platforma, která vyhrála několik válek...

Datum: 13.02.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

však on Mig29 je lehký a flexibilní letoun, stejné kategorie jako F-16 či Grippen. Co sem taháš SU-27 -to je jako vyšší kategorie jako F-15 či Eurofighter.
Sorry, ale zase jsi ukázal, že tomu nerozumíš.
Jinak kdyby tu platformu měly zabít, jak říkáš, tak nepůjdou do Mig-35
Jsem si všiml, že u více ruských strojí je nazýváš přešlapy/slepé uličky, jenom ti uchází, že tyhle přešlapy byly uspěšně vyvezeny do mnoha zemí. Nechtěj po mně, abych ti vyjmenoval, kde všude Mig29 je.....
a stím Abramsem jsi směšný, nevyhrál žádnou válku, naopak Irák ho nechce a místo něho nakoupil T-90! prý několik válek o))))

Datum: 14.02.2019

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Ne, je to dvoumotorový stíhač. Ovšem s drakem lehkého stíhače... Kombinuje nevýhody obou koncepcí. Na západě vznikl jen jeden takový letoun a to F-18. Ten ovšem z důvodů služby na letadlové lodi, dnes končí a na jeho místo už před 20 lety nastoupil výrazně větší FA-18E

Datum: 11.02.2019

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

Koupili si víceúčelový bojový stroj místo pilotovaného cvičného terče. To neříkám já, to říkají bojové výsledky.

Datum: 11.02.2019

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

To neříkám já, to říkají bojové výsledky.

Ja to nespochybňujem ale to "řikaj" bojové výsledky hlavne nad izraelským a arabským nebom.

Datum: 12.02.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

do jakého boje se budou slováci reálně někdy pouštět?? z modernizace Mig-29A se dá také udělat víceúčelové letadlo a stálo by to tak 5-6mil. ks modernizace

Datum: 12.02.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Škoda nevyužitej príležitosti 2v1 pre Vzdušné sily OSSR

souhlasím s tímto názorem, že vzhledem k tomu, naco reálně armáda Slovenska a ČR budou své stíhačky potřebovat, bohatě stačí takový typ letadla.
Bohužel slováci udělali to co udělali a vytrestáni za to budou sami

Záznamy: 1 - 25 ze 25

Vyhledávání