internetový armádní magazín

Americké námořnictvo dokončilo modernizaci raket Trident II

31.01.2019 06:40

Podle tiskové služby NNSA, americké vojenské námořnictvo (U.S. Navy) oficiálně ukončilo více než deset let trvající nukleární přezbrojení, během kterého byly modernizovány jaderné hlavice raket typu Trident II.

Rakety Trident II, které bylydříve provozovány americkou flotilou, byly vybaveny jadernými hlavicemi W76-0, které byly vyráběny od sedmdesátých let minulého století. V roce 2008 bylo vydáno rozhodnutí tyto střely modernizovat a jejich hlavice modifikovat na úroveň verze W76-1. Životnost raket by se tak měla prodloužit o dalších dvacet let a současně měly být přidány nové konstrukční prvky bezpečnostních mechanismů.

                                              odpal rakety Trident II / foto: USN / PD

 

Mezitím Spojené státy oznámily i zahájení výroby nových jaderných hlavic W76-2 se sníženou silou. Tato verze bude uvedena do provozu na konci roku 2019.
Rozhodnutí přijmout jaderné hlavice s menší silou výbuchu než měla puma použitá v Hirošimě však vyvolává smíšenou reakci.

Rakety Trident II jsou třístupňové balistické ponorkové rakety na pevné palivo s doletem přesahujícím 11000 km. Mohou nosit až čtrnáct hlavic řady W76 nebo až 8 hlavic W88 (475 kt TNT), které jsou také modernizovány. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Americké námořnictvo dokončilo modernizaci raket Trident II

Datum: 01.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Ktore ruske ponorky maju rakety s doletom 11000 km?
USA ma tolko lietadiel, lebo potrebuje ziskat globalnu dominanciu. Ale podstatny rozdiel medzi tymi lietadlami je ten, ze americke su moderne a schopne vypatrat tie ponorky, zatial co Rusko prevadzkuje hromadu srotu, ktora ma vyse 40 rokov a nie je schopna eliminovat ani len americku hrozbu.
Ale pointa mojho prispevku spociva v tom, ze Rusko dnes nema ani financie ani vyrobne kapacity na to, aby si vyrobilo dost lietadiel, ktore by ucinne eliminovali americky jadrovy arzenal na ponorkach. Preto by bolo lepsie nakupit radsej tie stihacky

Datum: 01.02.2019

Vložil: str.

Titulek: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Třeba Projekt 667BRDM Delfín. Napovím rakety Sineva - Layner. Rusko nepotřebuje eliminovat jinou hrozbu než americkou ;) Opět se stačí podívat na mapu, vše je logické........., ono v některých případech postačují protiponorkové vrtulníky operující z pevniny. No myslím, že americké ponorky by do Černého či Baltského moře ani nevpluli (obzvláště strategické, to by byla hloupost) , Severní bránu do Arktidy brání dostatečně z poloostrova Kola, a východní zas z Kamčatky, zbytek "řeší led". Pak zbývá kus východního pobřeží kolem Kuril a Sachalinu, zbytek je už kompetenci Čínského námořnictva. Kdyby nebyli schopny vyhledat ponorky, tak by je nepoužívaly, ale ano nynější americké mají lepší vlastnosti. A víte v čem je vtip,...... Americké letadla také nejsou schopné eliminovat ruský jaderný arzenál na ponorkách ;) .... nejsou to tedy vyhozené peníze. No a o financích už to dávno není. Finance by se našli, ale vhodná platforma chybí, ok. Stíhačky se přeci nakupovat budou, ale až budou mít nový motor přeci......



Datum: 02.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Sineva má dolet v závislosti od hmotnosti hlavice. Predpokladám, že Rusko skôr vsádza na maximálny ničivý účinok a ich ponorky nesú skôr verzie s doletom len 8300 km. Ale pripustime, že ich majú na 5 ponorkách Delfín. Otázka znie, či to bude pre USA až taký problém, sledovať týchto 5 ponoriek (max 10 - všetky ruské SSBN) s viac ako 100 modernými lietadlami a dronmi.
Predpokladám, že dnes asi ešte USA nedokážu úplne eliminovať túto časť ruskej triády. Ale v budúcnosti po úplnom zapojení cca 60 dronov MQ-4C Triton, ktoré budú spolupracovať s P-8 Poseidon, to bude o inom. S doletom 15 000 km a možnosťou pôsobiť zo základní po celom svete sa šance na úspech výrazne zvýšia.
A čo sa týka amerických ponoriek, tie do Čierneho ani Baltského mora nepôjde, lebo pri dolete a presnosti dnešných rakiet to vôbec nie je potrebné.

Datum: 02.02.2019

Vložil: str.

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Tak delfínu je 6, slovy šest. Řeknu to asi takhle, víte kde je Bílé moře, tam budou působit tyto ponorky, zde proti nim všechny ty super moderní americké protiponorkové stroje nemají šanci .... (koukněte už na tu mapu, to byste toto nikdy nemohl napsat!) ....Další důležitá věc je, že vzdálenost z Bílého moře do třeba Dallasu je 8500 km, oni nepotřebují větší dolet, tedy klidně mohou jet na maximální zatížení. Sineva je ve výzbroji od roku 2007 má dolet 11 500 km. Hmotnost cca 40 tun a 4-10 hlavic. Kdyby jeli na maximální zátěž tak je to 6x16x10, to jest 960 hlavic, to je málo??? (smlouva dovoluje max 1500 hlavic pro obě strany, a určitě nebudou pokrývat třetinu jen 6 ponorkami). Chápete vůbec ! Další ponorka také na severu je Pr.955 Jurij Dolgoruki a ten má 16x Bulava. To znamená 8000 km s 6 hlavicemi, či 10 000 km se 3 hlavicemi. Další 2 ponorky Pr.955 jsou na Kamčatce, pravděpodobná oblast působení bude Ochotské moře, tedy opět pod velice dobrou ochranou, zde se nachází ještě jedna dosluhující Delta 3, ale celá brigáda bude doplněna nejméně dvěma ponorkami Pr.955A. V případě ohrožení se ponorky potopí a odpálí svůj náklad ještě v zátoce a na volné moře vůbec nevyplují (Kamčatka vs. Waschington cca 8500 km) Všechny tyto "bazi" by měli být pod ochranou malých dieselových ponorek, které jsou velmi tiché, tedy jsou o dost tiší než americké atomové (logické věc), takže případní lovci se stávají kořistí i pod vodou. Dále jsou pod ochranou S-400, takže nějaký dopravák (tedy super moderní protiponorkový letoun) je cvičný cíl, rušiček jako Kraschua-4, k vyřazení Awacs a palubních radiolokátorů bojových letounů, stíhacího letectva, více pásmových radiolokátorů NEBO-M atd....... Takže uznáváte že, vlastně v Černém a Baltském moři protiponorkové letouny ani nepotřebují. Na hlídání bran do Arktidy jim těch pár IL-38N stačí, oni totiž spolupracují s "věcným ledem". :) a samozřejmě podmořskými detekčními systémy...... a Čínské námořnictvo na sebe dokáže vázat dostatečný počet amerických strojů...... Oni totiž globálně mají stejný zájem ;)

Datum: 02.02.2019

Vložil: bog

Titulek: str.

Maestro, bravúrne napísané

Datum: 03.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Zase zavádzaš!
1. Sineva dosiahla len pri jednom balistickom teste svoje maximum 11500 km, ale v podstate je navrhnutá na dolet 8300 km:
https://lenta.ru/news/2008/10/11/record/
2. "Tak delfínu je 6, slovy šest." Takéto vyhlásenia si môžeš strčiť vieš kam? Tak, kde svoje táraniny o Su-57.
Delfínov bolo vyrobených celkovo 7 a v súčasnosti je v aktívnej službe iba 5 z nich. K-64 bola prerobená z nosiča balistických striel na nosič malých ponorkových systémov a K-117 už rok stojí v doku v Zvezdočke, lebo potrebuje generálnu opravu.
3. Tvoje strategické úvahy o tom, aká je to strašná výhoda, že tie ponorky môžu odpáliť svoje strely priamo zo zálivu alebo z Bieleho mora, rozprávaj svojim adolescentným kamarátom. Vyrobiť ponorky za miliardy a potom ich držať pri ruskom pobreží prikryté systémom S-400, to je skutočne brilantná námorná taktika. :-D To už mohli radšej vyrobiť ten vláčik s balistickými raketami. Tuším Barguzin sa to malo volať. To by bolo aspoň mobilné. Ale zas na druhú stranu, konečne si priznal, aký význam majú moderné americké protiponorkové lietadlá - udržia ruské ponorky pekne pod dohľadom v Bielom mori, aby si ich tam raz malé americké ponorkové drony našli a vybavili ich všetky naraz. :-)

Datum: 01.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Momochodom STR, co myslis tym, ze sa chysta zmluva na dalsich 13 kusov Su-57? Chces tym snad povedat, ze uz konecne uznavas, ze Rusko doteraz objednalo len dva kusy Su-57? :-)
Hlavne ze este pred 3 tyzdnami ste ma tu s Omnym a Bogom za tento nazor kamenovali a nadavali mi do trollov. Vtedy tu z vasej strany padali cisla ako 12, Omny sa dokonca hecol a trolloval tu o 24 objednanych kusoch. :-D

Datum: 01.02.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Kedy som ti nadával alebo "kameňoval"? Znovu si prečítaj čo som písal

Datum: 01.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Beriem späť, Ty si mi nenadával. Len si ma presviedčal, že Rusi objednali 12 Su-57, čo sa ukázala byť nepravdivá informácia, šírená len nejakými pofidérnymi webmi (ako Defence blog, Armádní noviny a pod.).
Zato Omny a STR, miestni milovníci ruskej leteckej techniky, tu hneď zo mňa robili trolla.

Datum: 01.02.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Keď neobjednali, doobjednajú. A netvrdil som že tých 12 kusov je podpísaných, len že prvá séria má byť toľko. Veď i teraz sa ďalšia objednávka točí kolo tohto čísla. Dovody nemusia byť finančné, najma nie teraz keď sa na zbrojenie kladie taký prim. Ak by im peniaze chýbali, vedia si ich zabezpečiť. Majú dosť záležitostí, ktoré by im Čína vyplatila. Od surovín počnúc, cez technológie, stroje, až po východné územie končiac. Existenčne Rusko ohrozuje politická sila viac než vojenská.

Vyhledávání