internetový armádní magazín

Americké námořnictvo dokončilo modernizaci raket Trident II

31.01.2019 06:40

Podle tiskové služby NNSA, americké vojenské námořnictvo (U.S. Navy) oficiálně ukončilo více než deset let trvající nukleární přezbrojení, během kterého byly modernizovány jaderné hlavice raket typu Trident II.

Rakety Trident II, které bylydříve provozovány americkou flotilou, byly vybaveny jadernými hlavicemi W76-0, které byly vyráběny od sedmdesátých let minulého století. V roce 2008 bylo vydáno rozhodnutí tyto střely modernizovat a jejich hlavice modifikovat na úroveň verze W76-1. Životnost raket by se tak měla prodloužit o dalších dvacet let a současně měly být přidány nové konstrukční prvky bezpečnostních mechanismů.

                                              odpal rakety Trident II / foto: USN / PD

 

Mezitím Spojené státy oznámily i zahájení výroby nových jaderných hlavic W76-2 se sníženou silou. Tato verze bude uvedena do provozu na konci roku 2019.
Rozhodnutí přijmout jaderné hlavice s menší silou výbuchu než měla puma použitá v Hirošimě však vyvolává smíšenou reakci.

Rakety Trident II jsou třístupňové balistické ponorkové rakety na pevné palivo s doletem přesahujícím 11000 km. Mohou nosit až čtrnáct hlavic řady W76 nebo až 8 hlavic W88 (475 kt TNT), které jsou také modernizovány. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Americké námořnictvo dokončilo modernizaci raket Trident II

Datum: 31.01.2019

Vložil: Franta

Titulek: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Pred pár dňami tu bol článok o modernizácii protiponorkových lietadiel Il-38. Tak ma napadá... Načo vlastne Rusi vrážajú peniaze do lietadiel, ktoré aj tak nemôžu vypátrať americké ponorky? Tie sa môžu kľudne držať mimo dolet ruských lietadiel, ak sú všetky vyzbrojené Tridentami s dosahom 11 000 km.
Zase sa tí Rusi uzbroja na množstve neperspektívnych programov a potom že im zostane iba na dve Su-57. :-)

Datum: 31.01.2019

Vložil: Luban

Titulek: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Nejsou jen raketonosné ponorky. A když na to dojde, i ty Tridenty by bylo lepší dopravit blíž k cílovému pobřeží, protože pak by to měla blíž a pro napadeného by se zkrátila reakční lhůta.

Datum: 31.01.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Ja viem, ze ponorky su aj utocne, ale tie ruske lietadla boli vyvinute hlavne proti ponorkam nesucim balisticke strely.
Tie americke ponorky mozu byt cca 2500 km od Ruska a Il-38 tam uz nedoleti. Cize reakcna doba na obranu krata, pricom ponorka je v bezpeci.

Datum: 01.02.2019

Vložil: KóĎA

Titulek: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

US NAVY disponuje obrovskou flotilou útočných ponorek, který mají jeden primární úkol. Lovit sovětské/ruské raketonosné ponorky, které se ukrývají v blízkém okolí pevninského Ruska. I ty jsou cílem ruských protiponorkových letadel. Navíc raketonosné ponorky jsou primární zbraně odvetného úderu. To už by asi moc letadel nefungovalo.

Datum: 01.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Kóďa, je jedno, čo mi tu ty budeš rozprávať. Lietadlá ako Il-38, Tu-142 alebo Be-12 boli vyvinuté za účelom boja proti ponorkám nesúcim balistické strely, nie proti útočným ponorkám. Keď tomu nerozumieš v slovenčine, prečítaj si v češtine (máš to napr. aj na ruslete).
Keby si aj dnes chcel s tými lietadlami ničiť moderné americké útočné ponorky, tak máš veľmi malé šance na úspech. A to z dvoch dôvodov:
1. ruské lietadlá sú viac ako 40 rokov staré a sú vybavené šialene zastaraným a nevýkonným vybavením (z výnimkou pár kusov Il-38N).
2. ak by aj disponovali najmodernejšou technikou, tak ich počet je tak zanedbateľný, že nedokážu pokryť dostatočne veľké pobrežné plochy na to, aby odhalili väčšinu západných ponoriek.

Datum: 01.02.2019

Vložil: KóĎA

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Polovina amerických protiponorkových letadel jsou co do doby vzniku to samé co Il-38 (Poseidon je ve službě šest let). Stejně tak je to s útočnými ponorkami, třída Los Angeles také není poslední výkřik techniky, přesto tvoří polovinu flotily útočných ponorek. A to jak velkou plochu dokáží okolo bráněné raketonosné ponorky sledovat asi také nebude zcela veřejná informace.

Datum: 02.02.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Je uplne jedno, ze USA maju vo vyzbroji stale stare Oriony. Podstatne je, ze uz maju 2-krat viac modernych lietadiel a dronov ako ma Rusko tych muzealnych kuskov.
A co sa tyka velkosti sledovanej plochy, tak ta zavisi hlavne od mnozstva zhodenych boji. A ak mas malo lietadiel, tak zakonite zhodis malo boji.

Datum: 31.01.2019

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

...no ono i Rusko má spoustu ponorek, které nesou rakety s podobným doletem... A přesto mají USA několik stovek protiponorkových letounů ;)

Datum: 31.01.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Kolko presne je "spousta"?

Datum: 01.02.2019

Vložil: str.

Titulek: Re: Rakety Trident II s doletem 11000 km

Obráceně to platí také. I rusy mají ponorky, které mají rakety s doletem kolem 11 000 km (záleží na užitečném zatížení). K čemu tedy Američané potřebují tolik protiponorkových letadel? .............. no ony v moři nejsou jen ponorky sloužící jako nosiče strategických raket, ale i (diesel-elektrické pobřežní, útočné atomové, atomové jako nosiče střel s plochou dráhou letu.........že, by. Ha, chystá se další smlouva na 13 kusů Su-57 a z toho dva již s novými dlouho očekávanými motory, a pak se rozjede sériovka

Vyhledávání